Douwe Bob en Spinvis treden deze zomer op bij cultureel café De Amer, maar hoe gaat dat in coronatijd?

De band Cave Canem afgelopen zondag op het terras van cultureel café De Amer. Foto: De Amer

Een buitenkansje voor muziekliefhebbers. Zo mag de reeks kleinschalige optredens in de tuin van De Amer in Amen worden genoemd. Douwe Bob, Spinvis, Erwin Java en Matthew’s Southern Comfort geven deze zomer op vier zaterdagen ieder twee concerten. Hoe ondergaat het landelijk bekende muziekcafé de coronatijd?

Iedereen die wel eens een concert in De Amer heeft meegemaakt, kent de entourage. Bijna honderd stoelen dicht op elkaar, condens tegen de ramen, iedereen muisstil aan het luisteren, gehaktballen in de tweede pauze en tot slot iemand uit het publiek die de artiest namens iedereen bedankt. Knus, gezellig, hutje mutje. Bijna drie uur het gevoel hebben alsof je in een muzikaal vliegtuig zit en even loskomt van de wereld van alledag.

Dat is de charme van De Amer. Totdat corona om de hoek kwam kijken. Sinds half maart klonk er geen noot uit het café, de parkeerplaats was leeg, het dorp bleef stil. Het seizoen kwam net als bij andere cultuurpodia plots ten einde.

‘We wilden het niet hard van de daken schreeuwen’

Ondertussen brak volgens programmeur Patrick van Hees een periode van brainstormen, puzzelen en omdenken aan. Wat is er dan wél mogelijk, met altijd het in acht nemen van onder meer de 1,5 meter afstand? Het antwoord lag in een reeks buitenconcerten: in de zomer, dus duimen voor mooi weer.

Nadat eerst Zummer op zien Zundags – gratis terrasconcerten op zondagmiddagen in juli en augustus – werd aangekondigd, volgde snel daarna het nieuws van acht concerten op vier zaterdagen in juli en augustus van Douwe Bob, Spinvis, Erwin Java en Matthew’s Southern Comfort.

Podium gebouwd door de jongens van Cement uit Meppel

Niet voor honderd man publiek binnen op de deel, maar voor tachtig bezoekers in de tuin van ongeveer 30 bij 40 meter. Zonder overkapping, pal naast de parkeerplaats achter de heg, met de artiesten op een podium gebouwd door de jongens van Cement uit Meppel. Kaartjes zijn inclusief twee consumpties en die hebben bezoekers vooraf al betaald.

,,Nee, we wilden het niet hard van de daken schreeuwen”, zegt Van Hees. ,,In het belang van de veiligheid en onze buren, dus we hebben deze zaterdagconcerten alleen via onze nieuwsbrief aangekondigd bij de vaste bezoekers. In een mum van tijd waren alle acht concerten bijna uitverkocht. Voor die van Matthew’s Southern Comfort zijn nog een paar kaarten te koop.”

Praten met de buren

Dat De Amer de komst van de vier acts niet aan de grote klok wilde hangen, is ergens wel te begrijpen. ,,Allen zijn bij ons al jarenlang goed voor meerdere uitverkochte optredens. Kijk, we konden Douwe Bob of Spinvis wel zes of acht keer laten spelen, maar dat is niet de opzet. Twee concerten op een dag in deze situatie zijn al best spannend.”

Ook waren volgens Van Hees de gemeente Aa en Hunze en de bewoners van Amen best bang. ,,Hoe zou dat gaan met tachtig bezoekers in de tuin? Als je te hard roept dat dergelijke namen in de buitenlucht komen optreden, dan staan bij wijze van spreken zo een paar campings voor de deur. Dat wilden we echt voorkomen, dus we zijn eerst met beiden in gesprek gegaan.”

Tachtig kaarten per concert

Daarmee verviel ook het aanvankelijke idee om elke zaterdag in juli en augustus muziek vanuit de achtertuin te laten klinken.

,,We hebben dat aantal gehalveerd. Per concert zijn er tachtig kaarten verkocht. Bij dat aantal staat het dorp al vol met auto’s, net zoals dat al jaren bij onze reguliere binnenconcerten het geval is. We wilden enerzijds de overlast en anderzijds de relatie met omwonenden in evenwicht houden. Buren kijken overigens niet raar op van de drukte bij ons. ‘We zijn hier gaan wonen omdat er ook leuke dingen gebeuren’, zegt er bijvoorbeeld één. En omwonenden mogen deze reeks concerten gratis bijwonen. Die afspraak is ook gemaakt.”

‘We hebben tachtig optredens staan voor volgend seizoen, maar weten nog niet wanneer die plaatsvinden’

De in Gasselte woonachtige Van Hees is sinds twee jaar één van de programmeurs van De Amer. Inmiddels is hij ook bestuurslid. En ondertussen lonkt voor hem – en tientallen vrijwilligers van het muziekcafé – het nieuwe seizoen met tachtig geboekte optredens.

,,Ik heb echt geen idee”, zegt hij. ,,Wanneer de vertrouwde entourage van De Amer weer terugkeert, moet het komende half jaar gaan uitwijzen. Net als in andere jaren zijn inmiddels alle tachtig concerten geboekt, maar wanneer die kunnen plaatsvinden? Geen idee. Dit is en blijft een volstrekt unieke situatie. Als er data bekend zijn, informeren we gelijk onze bezoekers. Eerst gaan we maar genieten van de dingen die we wel kunnen doen. Dat we daarmee in ieder geval deze zomer goed doorkomen.”

menu