Drankrijder die Kasper Wulff doodreed: 'Als ik in de spiegel kijk, zie ik een misdadiger'

Voor het onder invloed van alcohol doodrijden van de 43-jarige Kasper Wulff uit Hoogeveen is dinsdag voor de rechtbank uit Assen 12 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) celstraf geëist.

Video: Weduwe doodgereden Hoogevener ‘Je realiseert niet wat je kapotmaakt als je met alcohol in de auto stapt'
Lees verder

Ook zou de 52-jarige verdachte uit Elim een rijontzegging voor drie jaar (waarvan 1 jaar voorwaardelijk) moeten krijgen. Dat heeft het OM dinsdagochtend gesteld in de rechtbank van Assen.

Veel harder dan toegestaan

De zeer geëmotioneerde verdachte zei op de zitting dat hij zich niet veel van de aanrijding kan herinneren. Volgens getuigen, zoals medeweggebruikers en agenten, reed hij veel harder dan was toegestaan. De fatale aanrijding gebeurde in de vroege avond van 27 december 2016 op de A37 bij Hoogeveen.

Op de plek van de aanrijding was eerder een ongeval gebeurd. De stiefvader van Kasper Wulff was met zijn auto en aanhanger geschaard. Hulpverleningsdiensten waren bezig om de voertuigen te bergen. Zijn schoonmoeder had Wulff gebeld om te vragen of hij vader wilde ophalen. Daarom ging hij samen met zijn dochter ter plaatse. De politie had de vluchtstrook afgezet en achter de politie-auto met zwaailichten stond nog een gele wagen met zwaailichten van Rijkswaterstaat.

De Elimmer reed volgens getuigen veel te hard. Een medeweggebruiker heeft volgens de officier van justitie verklaard dat hij juist vaart minderde vanwege de waarschuwingslichten bij de wegafzetting. Ze wilden naar links, maar daar kwam plotseling met grote snelheid de auto van de verdachte aan.

Het dagelijkse gemis van Kasper
Lees verder

Doordat een voorligger al naar links ging, maakte de Elimmer een plotselinge uitwijkmanoeuvre. Hij raakte in de slip en de macht over het stuur kwijt. De automobilist knalde eerst tegen de politieauto en vloog daarna de berm in. Daar reed hij frontaal in op de Hoogevener die bij de auto van zijn schoonvader stond.

Halve liter bier

De verdachte is heel emotioneel op de zitting. De man verklaarde dat hij tijdens het koken een halve liter 10 procent-bier heeft gedronken. Daarna ging hij tanken en zijn vrouw en dochter in Hoogeveen ophalen. Van het ongeval kan hij zich naar eigen zeggen helemaal niets meer herinneren.

Uit onderzoek blijkt dat hij 0,8 promille alcohol in zijn bloed had. ,,Ik kan het niet verklaren”, zei de man. Hij is juist tegen rijden met drank op. Hij heeft geen strafblad. De verdachte voelt zich heel schuldig. Tegen een psycholoog vertelde hij: “Als ik in de spiegel kijk, zie ik een misdadiger. Het is de zwartste dag uit mijn leven.”

Veroorzaker dodelijk ongeluk op A37 reed onder invloed
Lees verder

Volgens de officier kan niet worden vastgesteld dat hij de maximaal toegestane snelheid heeft overschreden. ,,Wel is duidelijk geworden dat hij absoluut te hard gereden heeft gezien de situatie ter plaatse, de bergingswerkzaamheden en de wegafzetting met waarschuwingslichten.

Bovendien had hij te veel gedronken. Dat levert strafverzwaring op.” De officier acht bewezen dat het ongeval en het overlijden van Wulff de schuld is van de verdachte. ,,De verdachte had gedronken en zijn snelheid niet aangepast aan de situatie. Daardoor kon hij zijn auto niet meer onder controle houden.”

Gat uit ons gezin geslagen

De nabestaanden van het slachtoffer nemen het de Elimmer heel erg kwalijk dat hij met drank op achter het stuur zat. Zijn vrouw Geralda zei dat in haar slachtofferverklaring. Ze vertelde: "Een halve liter bier terwijl je weet dat je nog moet rijden. Wat dacht u: ik ben een bikkel, ik kan best rijden met drank op?”

Het zit de nabestaanden erg dwars dat de verdachte zichzelf in een verklaring ook slachtoffer genoemd zou hebben. Geralda: "Als ik lees dat u zichzelf slachtoffer noemt word ik woest van binnen. Ik ben in staat om u op te zoeken en mijn woede te botvieren maar ik heb kinderen. Het is niet verstandig het heft in eigen handen te nemen. U heeft een diep gat in ons gezin geslagen."

Advocaat eist vrijspraak voor veroorzaken ongeluk

Volgens de advocaat van de verdachte, Tineke Pieters. reed haar cliënt heel vaak over de snelweg A37 richting Hoogeveen. ,,Bij de afslag Hoogeveen-Oost ging hij altijd naar links om het invoegende verkeer de ruimte te geven."'

De dodelijke aanrijding gebeurde bij die afslag. De advocaat wees er ook op dat er door de hulpdiensten geen snelheidsbeperkende maatregelen werden aangegeven bij de bergingswerkzaamheden. De advocaat vindt dat de automobilist die naar links ging de fout heeft gemaakt, niet haar cliënt.

Pieters stelt dat hij moet worden vrijgesproken van het veroorzaken van het dodelijke ongeval door onvoorzichtig rijgedrag. ,,Hij heeft gereageerd op een foute verkeersmanoeuvre van een ander." Het rijden onder invloed is volgens haar wel bewezen.

Pieters vindt dat de man zeker niet veroordeeld moet worden tot een gevangenisstraf. ,,Een andere straf doet geen recht aan de gevolgen voor de familie, maar wel aan het gedrag van mijn cliënt. Hij heeft de nabestaanden niet benaderd, omdat hij van alle kanten gehoord heeft dat zij niets van hem moeten hebben. Als zij hem willen zien als monster dan respecteert hij dat."

 De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.