Drankverkoop via veilingsite Catawiki voert naar rechtbank

assen Slijterijen moeten juist gebruikmaken van veilingsites om ook daar hun handel aan te bieden. Dit zei Douwe Linders, de advocaat van de Asser veilingsite Catawiki, gisteren tijdens een rechtszitting in Groningen.

De Vereniging Koninklijke Slijters Unie spande de rechtszaak aan tegen de gemeente Assen. De belangenvereniging vindt dat via Catawiki geen sterke drank mag worden verhandeld, omdat de site in Assen niet over de benodigde slijtersvergunning beschikt. De vereniging wil dat de gemeente handhavend optreedt en stapte daarom naar de rechter. Op de veilingsite worden exclusieve whisky’s en cognac aangeboden. Dit gebeurt zonder tussenkomst van een slijter en zonder een slijtersvergunning. En dan is dit bij de wet verboden, zei Marc Houben van de belangenvereniging. Volgens hem is het een truc om de Drank- en Horecawet te omzeilen. ,,Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie.’’

Een woordvoerster van de gemeente Assen zei dat de gemeente niet hoeft in te grijpen. Catawiki is geen webwinkel waar bestellingen worden geplaatst en uit een magazijn wordt geleverd. Catawiki brengt bieders en kopers bij elkaar. Er wordt per opbod verkocht. De prijzen zijn niet van tevoren bekend. Omdat Catawiki niet zelf de aanbieder van het product is, heeft die geen slijtersvergunning nodig, zei de woordvoerster.

Linders, die Catawiki als belanghebbende in deze zaak vertegenwoordigt, vindt dat de slijterijen helemaal niet bang moeten zijn voor valse concurrentie. Slijterijen maken te weinig gebruik van internet. ,,Ze zouden gebruik moeten maken van een platform als dit om hun specifieke waar aan te bieden’’, stelde hij. Volgens hem laten slijterijen kansen liggen.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.