Drenten begin mei gelukkigste Nederlanders

De inwoners van Drenthe waren de eerste week van mei de gelukkigste Nederlanders. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Wageningen

Bijna 3700 mensen hebben sinds 1 mei de app HappyHier van Wageningen UR op hun smartphone geinstalleerd. Volgens de eerste uitkomsten van het landelijke onderzoek scoren de Drentse deelnemers gemiddeld een 7,7. Friesland, Utrecht en Zeeland staan met een 7,6 gedeeld tweede. De inwoners van Flevoland scoren met gemiddeld een 7,3 het laagst, de Limburgers volgen hen met een 7,4 op de voet.

Tot 1 juni kan iedere Nederlander de Happy Hier-app nog downloaden. De onderzoekers willen inzicht krijgen in waar en wanneer mensen zich het gelukkigst voelen. Met gegevens over hoe de leefomgeving kan bijdragen aan het geluksgevoel, kunnen bijvoorbeeld ontwerpers en stedenbouwkundigen hun voordeel doen.

Uit de eerste cijfers blijkt dat mensen zich thuis gelukkiger voelen dan op het werk of op school. Kennelijk zijn vooral vrouwen benieuwd naar waar ze het gelukkigst zijn, want slechts één op de drie deelnemers is man. In geluksbevinding zien de onderzoekers (nog) geen verschil tussen mannen en vrouwen. Wel is duidelijk dat de deelnemers buiten gelukkiger zijn dan binnen. Dat scheelt maar liefst een halve punt.

De deelnemers moeten gedurende een maand enkele keren per dag een korte vragenlijst invullen. Op 1 juli komen de laatste vragenlijsten binnen. Het onderzoeksteam, dat samenwerkt met het Tilburgse Centerdata, denkt daarna te kunnen bepalen welke omgeving mensen gelukkig maakt of juist niet en waarom.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.