Drenten lopen grootste risico op tekenbeet

Mensen in Drenthe lopen drie keer zo veel risico op een tekenbeet als gemiddeld elders in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Van de in totaal ruim 30.000 meldingen van tekenbeten die tussen 2012 en 2016 gedaan zijn bij tekenradar.nl komen de meeste meldingen uit Gelderland. Uit het aantal meldingen afgezet tegen het aantal inwoners per provincie blijkt dat de kans op een tekenbeet in Drenthe het grootst is.

Tekenradar.nl is een samenwerking van Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Volgens het RIVM komen jaarlijks 1,3 miljoen tekenbeten voor. Tekenradar.nl ontvangt in juni en juli gemiddeld de helft van alle tekenbeetmeldingen in een jaar. In de eerste helft van 2016 zijn er tot nu toe 8 procent meer tekenbeten gemeld dan het gemiddelde van de voorgaande drie jaren.

Naar schatting van het RIVM krijgen twee op de honderd mensen die door een teek worden gebeten de ziekte van Lyme. ,,Ongeveer 25.000 mensen, krijgen we via huisartsen te horen’’, zegt Kees van den Wijngaard van het RIVM. ,,Soms zal het iets meer zijn, soms iets minder. En ongeveer duizend tot 2500 mensen hebben langdurig last van Lyme.’’

Mensen bij wie de ziekte van Lyme is vastgesteld kunnen meedoen aan het LymeProspect onderzoek via tekenradar.nl. Onderzocht wordt hoe langdurige klachten na Lyme beter voorkómen en behandeld kunnen worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.