Drenten tevreden over functioneren huisartsenpost

Hoewel er kritiek is op de wachttijden, zijn Drenten in het algemeen tevreden over het functioneren van de huisartsenposten in de provincie. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van de regionale omroepen en de NOS.

Het overgrote deel van de Drenten is het eens met de stelling: „Huisartsen luisteren goed naar patiënten en bieden goede hulp.” Daarmee zijn Drenten tevredener over het functioneren van de posten dan mensen elders in het land. Kritiek is er ook. Drentse respondenten ergeren zich vooral aan onduidelijkheid over de duur van de wachttijd en het verlenen van voorrang aan andere patiënten, zonder dat duidelijk is waarom.

Op de landelijke (niet-representatieve) publieksenquete reageerden in totaal ruim 15.000 mensen. Tweederde gaf aan goed te worden geholpen door de dokter. De helft van de mensen beaamt de stelling: „In het algemeen is mijn ervaring met de huisartsenpost prima”. Een op de vijf vindt van niet.

Landelijke verschillen

De verschillen in hoe mensen de hulp van de huisartsenpost ervaren, zijn landelijk gezien groot. Drenten en Friezen zijn het meest tevreden. Limburgers en Brabanders moeten het langst wachten, hebben daar het minst begrip voor en zien het vaakst patiënten zonder duidelijke reden voorrang krijgen.

Het onderzoek

Via de websites van de verschillende regionale omroepen konden mensen twee weken lang een online-enqueteformulier invullen. Onder de ruim 15.000 respondenten zijn relatief veel inwoners van Noord-Brabant en Overijssel en verhoudingsgewijs weinig uit Noord- en Zuid-Holland. RTV Noord deed niet mee aan het onderzoek. Er zijn daarom geen Groningse cijfers bekend. Bijna driekwart van de deelnemers gaf aan de huisartsenpost het afgelopen jaar een of meer keren te hebben bezocht. De gegevens kunnen daarom niet worden gezien als representatief voor het land.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.