De stichting Drenthe Blijft Stil vreest veel geluidsoverlast van het gevechtsvliegtuig F-35 als het oefengebied in het Noorden wordt uitgebreid.

De stichting heeft samen met de werkgroep Laagvliegroutes Friesland Nee en HoogOver uit Steenwijkerland onderzoek laten doen naar het geluid van de F-35, die op de vliegbasis Leeuwarden zijn gestationeerd. Volgens de stichting blijkt dat het nieuwe toestel van de luchtmacht 20 decibel meer geluid veroorzaakt dan zijn voorganger de F-16.

Niet alleen voor omwonenden van de vliegbasis heeft dat grote gevolgen. ,,Dat gaan we ook boven Drenthe merken”, zegt voorzitter Marc Huibert van Drenthe Blijft Stil.

2 kilometer en 365 meter hoog

De Nederlandse F-35 komen in de meeste delen van Drenthe over op 2 kilometer hoogte, maar er lopen ook twee laagvliegroutes over de provincie. Eén over Zuidoost-Drenthe die via Oost-Groningen naar Duitsland afbuigt en een niet in gebruik zijnde route over Zuidwest-Drenthe die via Friesland naar de Noordzee gaat. Op laagvliegroutes mogen de gevechtsvliegtuigen op minimaal 365 meter hoogte vliegen.

,,Die laagvliegroute over Zuidwest-Drenthe is volgens Defensie wel buiten gebruik, maar onze ervaring met ministers is dat ze voortdurend op hun beslissingen terugkomen. Kijk naar de vliegroutes van Lelystad Airport, die wijzigen ook voortdurend. Wat betreft die laagvliegroute hebben we weinig vertrouwen in de politiek”, aldus Huiberts.

Niet prettig als de kinderen in bed liggen

De stichting Drenthe Blijft Stil vindt dat de overvliegende F-35 schadelijk zijn voor volksgezondheid en het milieu. Huiberts: ,,Er kan tot elf uur ‘s avonds worden gevlogen, want de piloten moeten in het donker trainen. Dat is niet prettig als de kinderen op bed liggen. Die laagvliegroute loopt pal over natuurgebieden, zoals het Drents-Friese Wold. Daar kom je voor rust en ontspanning.”

Het oefengebied van de luchtmacht boven Noord-Nederland wordt vergroot vanwege de zogeheten luchtruimherziening. Die komt er in het kort op neer dat het zuiden van het land gereserveerd is voor burgerluchtvaart en dat daarom het militaire oefengebied in het Noorden groter moet. Tot ver boven de Waddenzee en tot over de grens met Duitsland, waarmee wordt samengewerkt. De verandering zou in 2023 moeten beginnen.

Bezwaar

De stichting heeft een bezwaar ingediend tegen de luchtruimherziening. Ze staat niet alleen want ook de provincie Drenthe heeft haar bedenkingen tegen de plannen. De luchtruimherziening ligt sinds de val van het kabinet stil en zal na installatie van de nieuwe regering weer worden opgepakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe