De coronacrisis hakt er zwaar in bij studenten in het beroepsonderwijs. Stages liggen stil of zijn lastig, studievertraging dreigt. Hoe gaat het Drenthe College hier mee om?

Een telefoontje en een gesprek: meer hoefde Bert-Jan Oldenburger (20) de afgelopen jaren niet te doen om een stage te regelen voor zijn opleiding tot middenkaderfunctionaris bouw aan het Drenthe College. „Maar ik zit nu in mijn laatste studiejaar en moet in februari nog een stage doen. Nu krijg ik steeds te horen dat een stage er niet in zit omdat iedereen thuiswerkt.”

Bert-Jan wil graag een stage doen bij een architectenbureau, want hij wil zijn studie in het hbo voortzetten en architect worden. Hij hoopt dat er snel versoepeling komt van de coronaregels, want anders dreigt hij een flinke studievertraging op te lopen.

Rampjaar

Het voortgezet onderwijs gaat zo goed en zo kwaad als het kan op de normale manier door, het hoger onderwijs is grotendeels online, het middelbaar beroepsonderwijs heeft het heel lastig met de coronacrisis.

Voor studenten aan de horecaopleidingen is 2020 een rampjaar. „Nu de horeca voor de tweede keer dit jaar is gesloten, hebben heel wat van onze studenten hun stage voortijdig moeten afbreken”, vertelt Mare Riemersma-Diephuis, lid van het college van bestuur. „Het verschilt per opleiding wat onze studenten merken van de maatregelen.”

Het is voor de studenten echt te hopen dat er snel weer meer mogelijk is. „Een stage behoort echt tot de kern van het beroepsonderwijs”, stelt Riemersma. „Als het langer duurt, moeten we alternatieven bieden. Mogelijk kunnen we studenten opdrachten laten doen die dezelfde waarde hebben als een stage. Maar er gaat toch niets boven dat je in de prakijk meeloopt met mensen uit de beroepsgroep.”

De grenzen opzoeken

Het Drenthe College zoekt de grenzen op van wat kan en niet kan, zegt bestuursvoorzitter Arwin Nimis. „We doen de introductie voor leerlingen van de middelbare scholen bijvoorbeeld fysiek. Je moet echt hier komen om de sfeer te proeven, we vinden dat echt een meerwaarde. Natuurlijk doen we alles binnen de richtlijnen van het RIVM en in overleg met de Veiligheidsregio.”

De lessen zijn op 1,5 meter afstand en studenten gaan maximaal 3 dagdelen per week naar school. Nimis: „We willen een beetje open blijven voor studenten en docenten die toch enig fysiek contact willen. Iedereen is en blijft welkom; kapper word je niet achter een computer.”

Achtbaan

Voor Bert-Jan Oldenburger was het afgelopen half jaar wel een achtbaan. Hij woont in Rolde en doet zijn opleiding in Emmen. In het voorjaar viel alles stil, na de zomervakantie leek alles weer normaal te worden, maar toen volgde de gedeeltelijke lockdown. „Het scheelde natuurlijk wel reistijd toen alles vanuit huis moest”, zegt hij. „Het contact met mijn medestudenten werd wel minder. Nou ja, we spraken wel af om samen te gaan fietsen. Dat kan nu nog maar met zijn tweeën...”

Het scheelt dat hij vierdejaars is en dat hij zijn studiegenoten al goed kent. Via Teams onderhouden ze contact. Voor de huidige eerstejaars geldt dat minder. Ze hebben begin dit schooljaar even kunnen kennismaken, toen ging meteen al de gedeeltelijke lockdown in.

Studenten als Bert-Jan leren een beroep, maar de school schaaft ook hun talenkennis bij, ze leren burgerschap en ze moeten leren met mensen uit andere landen en culturen samen te werken. Taallessen kunnen online, maar voor burgerschap is het toch prettig als je met elkaar in discussie kunt. Voorts is het volgens Riemersma erg jammer dat studenten nu geen internationale stages kunnen doen en geen excursies naar het buitenland kunnen maken.

Nooit in het buitenland geweest

„Bedenk: veel van onze studenten zijn nog nooit naar het buitenland geweest. Met de sportopleiding gaan we wel eens voor skilessen naar de Alpen en dan komen ze voor het eerst in de bergen. Ook op dit vlak is de school ontzettend belangrijk.”

Hoe vervelend de coronacrisis ook is, voor Drenthe College opent die weer nieuwe perspectieven. „Het is ontzettend belangrijk dat we mensen die hun baan verliezen, snel gaan omscholen en bijscholen”, zegt Riemersma. „Daar zijn wij volop mee bezig. Soms gaan we daarmee tegen de stroom in. Nu verliezen veel koks hun baan, maar voor de crisis was er een groot tekort. Misschien moeten we nu alvast weer koks opleiden zodat we straks allemaal weer uit eten kunnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe