Drenthe blijft oase van rust, ook wanneer Lelystad uitbreidt

Als Lelystad straks uitbreidt, neemt de overlast van vliegtuiglawaai in het land fors toe. Maar boven Drenthe blijft het rustig. De provincie heeft de ellende goed buiten de deur weten te houden.

,,Aan de bezwaren van de provincie en de gemeenten Westerveld en Meppel is tegemoet gekomen’’, meldt het college van Gedeputeerde Staten. Het gaat over de plannen om het vliegveld bij Lelystad fors uit te breiden. De provincie heeft weten te voorkomen dat er een soort wachtruimte voor vliegtuigen komt boven Steenwijk en heeft de belofte gekregen dat de aanvliegroutes boven de provincie hoog zullen blijven.

Maandag komt de minister

Het provinciebestuur blijft echter op het vinkentouw zitten. Maandag reist gedeputeerde Cees Bijl af naar Lemmer, waar minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat de bestuurders van Drenthe en Friesland bijpraat over de ontwikkelingen rondom Lelystad.

Overloop

Lelystad moet vanaf 2020 dienen als overloop van Schiphol. De eerste jaren zijn er daar dan ‘slechts’ 10.000 vliegbewegingen per jaar, dat kan daarna uitbreiden tot 45.000. Aanvankelijk zag het er naar uit dat Drenthe ook overlast zou ondervinden van deze uitbreiding, maar de minister is nu aan de bezwaren uit de regio tegemoet gekomen.

Wachtkamer gaat naar Gelderland

De ‘wachtkamer’, waar vliegtuigen moeten rondcirkelen als ze even niet op Lelystad kunnen landen, komt nu boven Lochem, ten oosten van Zutphen. Bovendien komt het wachtgebied op een hoogte van 2700 meter, in plaats van de oorspronkelijk geplande 1800. De verwachting is dat het gemiddeld één keer per kwartaal nodig zal zijn dat vliegtuigen van de wachtruimte gebruik maken.

De provincie heeft er ook vertrouwen in dat de overlast van de aanvliegroutes naar Lelystad binnen de perken zal blijven. ,,Ons is verzekerd dat er in de praktijk zo goed als altijd boven de 6000 voet (circa 1800 meter, red.) gevlogen zal worden’’ schrijven GS.

Blijdschap in gemeente Westerveld

Geke Kiers, raadslid voor de lokale partij DSSW in Westerveld, heeft namens de inwoners van haar gemeente de bezwaren van de inwoners tegen de uitbreiding van Lelystad naar voren gebracht. Ze is blij dat de soep nu veel minder heet gegeten zal worden.

Ze kijkt wel reikhalzend uit naar de herziening van de milieu effectrapportage (mer) die binnenkort zal verschijnen. Mede vanwege onvolkomenheden in de vorige mer is de opening van het uitgebreide Lelystad een jaar uitgesteld.

,,Daarnaast vind ik dat er een nieuwe methode moet komen om de ruimte in de lucht te verdelen. De huidige methode is echt ouderwets.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.