Drenthe en Groningen zien zwart van de pieten: buiten de stad Groningen is (bijna) geen roetveeg- of stroopwafelpiet te bekennen

De stad Groningen maakt zich op voor demonstraties vóór en tegen Zwarte Piet, maar in de rest van de provincie en in Drenthe leeft de discussie nauwelijks.

Het gaat – buiten Groningen Stad – heel lastig worden om dit weekeinde een regenboog-, stroopwafel- of roetveegpiet te spotten. Bij vrijwel alle intochten zijn de vrolijke hulpjes van Sinterklaas helemaal zwart. En het lijkt er niet op dat dit snel gaat veranderen.

Kinderfeest

„Discussies over de kleur van Zwarte Piet leven hier helemaal niet”, weet Gradus Abbas, organisator van de Sinterklaasintocht in Winschoten. Hij heeft wel een idee waarom dat in Groningen anders ligt.

Demonstraties voor én tegen Zwarte Piet bij Sinterklaasintocht Groningen
Lees verder

„Het is eigenlijk heel simpel: daar hebben ze vorig jaar ruimte voor demonstrerende partijen gegeven. Dat levert aandacht op en dan springen mensen daarop in. Maar wij vieren hier een kinderfeest en iedereen in Winschoten begrijpt dat.”

Abbas hoopt dat zijn woonplaats verstoken blijft van groepen demonstranten. „Ik respecteer mensen die het Sinterklaasfeest op een andere manier willen vieren, maar wij vragen van hen dan ook om óns te tolereren. Het feest in Winschoten heeft niets met racisme te maken en er zijn geen signalen dat mensen het anders willen. Ik denk juist dat we pas commentaar krijgen als we Zwarte Piet zouden aanpassen.”

Slapende honden

In Delfzijl weten ze ook niets van demonstraties. Hier willen ze geen slapende honden wakker maken en houden ze de pietendiscussie om die reden het liefst zo ver mogelijk buiten de deur.

In Emmen volgt voorzitter Wim Beverdam van Stichting Sinterklaas Emmen de discussie wel op de voet. „Maar wij zien tot nu toe geen reden om het uiterlijk van onze pieten te wijzigen.”

Beverdam heeft ondertussen wel nauw contact met de politie en de gemeente. „Bij geen van die partijen is iets bekend over mogelijke demonstraties. We houden het zeker in de gaten, maar tot nu toe is er geen enkele reden om de intocht aan te passen.”

Beverdam wil er verder niet teveel over kwijt, maar vindt dat Sinterklaas vooral een kinderfeest moet blijven. „Het is jammer dat volwassenen nu zo tegen elkaar tekeer gaan.”

Zijn collega’s in Meppel en Assen beamen dat. „Beide kampen reageren veel te heftig”, vindt Toine Straatman van Stichting Sinterklaasintocht Assen. „Voor ons is het belangrijkste dat de kinderen een leuke dag hebben. Wij houden ons dan ook niet zo bezig met die discussie.”

Vaker door de schoorsteen

Toch zijn in Assen niet alle pieten helemaal zwart, zoals bij de andere intochten: „Sommigen hebben meer ervaring en zijn vaker door de schoorsteen geweest. Daardoor zien ze er anders uit dan de pieten met minder ervaring, die nog niet zo vaak door een schoorsteen zijn geklommen.”

Straatman maakt zich er niet zo druk om. „Er lopen in Assen vierhonderd pieten mee met de intocht. We gaan er gewoon weer één groot feest van maken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.