Drenthe in Debat: ‘Het mag allemaal wat moderner, duurzamer, jonger van geest!’

Drenthe in Debat wil de provinciale politiek dichter bij de burger brengen. Wie schuiven er woensdagavond voorafgaand aan het debat aan bij de broodmaaltijd in Westerbork?

Eerlijk is eerlijk. Een groot gedeelte van de tafels wordt ingenomen door de Statenleden, die na hun middagprogramma in Westerbork en Witteveen wel toe zijn aan een boterham met kroketje of soep. Langzamerhand raken de tafels ook vol met nieuwsgierige en hongerige Drenten. Eén van de tafels wordt ingenomen door drie opvallend jonge meiden.

Liewerta Arendsen (21) uit Hooghalen, Eleonora Iosifides (19) uit Hoogeveen en Elise Vos (18) uit Hollandscheveld.

Haal de Formule-1 naar Drenthe!

Het zijn Liewerta Arendsen (21) uit Hooghalen, Eleonora Iosifides (19) uit Hoogeveen en Elise Vos (18) uit Hollandscheveld. ,,We hadden een activiteitenweek van onze school, het Alfacollege”, vertelt Arendsen. Daar stond een debat op het provinciehuis op het programma. ,,Wij waren nogal fanatiek”, lacht de Hooghalense.

Ze zijn daarom uitgenodigd en zitten tijdens het debat op de eerste rij. ,,Drenthe mag wel wat moderner, duurzamer, jonger van geest”, somt Iosifides, die in Hoogeveen woont, op. ,,Het is allemaal wat vastgeroest.” Arendsen: ,,Haal de Formule-1 naar Drenthe. En dat Outletcentrum. Dingen waarvoor jongeren ook naar Drenthe willen komen!” De studentes van het Alfacollege volgen een zorgopleiding. ,,Studeren, wonen en werken moet hier kunnen”, stelt Vos. ,,MBO wil nog wel, maar voor HBO moet je naar Zwolle en Groningen. Zorg ervoor dat we in onze provincie kunnen blijven!”

Jan Pol (79) uit Ruinen is geïnteresseerd in een ander onderwerp: natuur. ,,Wat nodig is, is goed beheer”, stelt de oud-rentmeester. ,,We laten de natuur haar gang gaan. Dat kan dus niet.” Voor Pol is bij het debat zijn heel logisch. ,,Ik ben ook lid van het Drents Panel”, vertelt hij. ,,Dat is puur omdat ik van Drenthe hou. Ook als ouderen moeten we ervoor zorgen dat we de Drentse eigenheid bewaren.”

Duurzaamheid

Net als de drie meiden zijn ook Piet Jansen (57) en Jeroen van der Leur (39) zijn hier vanavond op uitnodiging. De beide mannen zijn lid van dorpsbelangen Hooghalen. Wat ze van de avond moeten verwachten weten ze niet zo goed. ,,Ja, een visie op de toekomst van Drenthe”, zegt Jansen. En zo, uit de losse pols, een samenvatting geven van hún visie is best lastig. ,,Glasvezel is er in elk geval onderdeel van”, stelt Jansen, die betrokken is bij glasvezelcoöperatie Sterk Midden-Drenthe. ,,Ook duurzaamheid, zoals zonnepanelen, zijn belangrijk voor onze toekomst.”

Natuurliefhebber Pol vindt het debat vooraf al geslaagd. ,,Je moet politieke ideeën delen met de bevolking. Niet regeren óver de bewoners. Dat gebeurt bij de overheid al veel te veel.”

De drie dames komen bij het debat meteen in actie. ,,Je hebt zo’n saaie reclamecampagne van een oude man die over de hei fietst. Dat spreekt jongeren niet aan. Maak een filmpje over de werkgelegenheid, of de glijbaan in Hof van Saksen”, stelt Arendsen zelfverzekerd.

De directeur van Marketing Drenthe zit ook in de zaal en springt op. ,,Eens, we richten onze nieuwe campagnes meer op jongeren en gezinnen met kinderen.” De drie krijgen volop complimenten over de manier waarop ze hun visie tijdens het debat overbrengen. SP-Statenlid Ko Vester: ,,Jullie hebben gelijk. Jongeren vallen weg in ons beleid. Daar moeten we wat aan doen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.