Drenthe over molenplan Kamp: ‘Zo kan het echt niet’

Drenthe heeft het helemaal gehad met de manier waarop minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn molenplan voor de Drentse Monden en Oostermoer doordrukt.

,,Onacceptabel’’, briest gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie). Volgens hem banjert de minister over alle bezwaren en suggesties voor verbetering heen die de provincie bij hem heeft ingediend. ,,Zo kan het echt niet’’, vindt Stelpstra.

Hij roept de inwoners van de windmolengebieden op om hun bezwaren nogmaals kenbaar te maken middels een zogenoemde zienswijze. ,,Wie het moeilijk vindt dat schriftelijk te doen, moet het vooral mondeling doen’’, verklaart de gedeputeerde.

Houd meer rekening met de radiotelescopen van LOFAR, bouw de molens niet zo dicht bij de huizen, pas meer innovatieve techniek toe om de omwonenden te ontlasten en voorkom dat dorpen van twee kanten worden ingesloten door windturbines. Dit zijn enkele suggesties die Stelpstra bij de minister heeft ingediend. ,,Kamp heeft er niets mee gedaan’’, constateert Stelpstra. De bewindsman heeft zijn plan volgens hem alleen op ondergeschikte punten aangepast.

Stelpstra weet zich gesteund door Provinciale Staten, die eerder ook al aangaven dat Kamp zijn plannen stevig moet bijstellen. ,,Ik heb er met Kamp over gesproken. Dat was een goed gesprek, maar de minister wilde niets toezeggen. Ik heb hem gewaarschuwd voor een stevige reactie als hij zijn plannen niet aanpast. Die krijgt hij nu.’’

Stelpstra wil de druk op de minister verder opvoeren, in de hoop dat hij zijn plannen alsnog bijstelt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.