Drenthe over molenplan Kamp: ‘Zo kan het echt niet’

Drenthe heeft het helemaal gehad met de manier waarop minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn molenplan voor de Drentse Monden en Oostermoer doordrukt.

,,Onacceptabel’’, briest gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie). Volgens hem banjert de minister over alle bezwaren en suggesties voor verbetering heen die de provincie bij hem heeft ingediend. ,,Zo kan het echt niet’’, vindt Stelpstra.

Hij roept de inwoners van de windmolengebieden op om hun bezwaren nogmaals kenbaar te maken middels een zogenoemde zienswijze. ,,Wie het moeilijk vindt dat schriftelijk te doen, moet het vooral mondeling doen’’, verklaart de gedeputeerde.

Houd meer rekening met de radiotelescopen van LOFAR, bouw de molens niet zo dicht bij de huizen, pas meer innovatieve techniek toe om de omwonenden te ontlasten en voorkom dat dorpen van twee kanten worden ingesloten door windturbines. Dit zijn enkele suggesties die Stelpstra bij de minister heeft ingediend. ,,Kamp heeft er niets mee gedaan’’, constateert Stelpstra. De bewindsman heeft zijn plan volgens hem alleen op ondergeschikte punten aangepast.

Stelpstra weet zich gesteund door Provinciale Staten, die eerder ook al aangaven dat Kamp zijn plannen stevig moet bijstellen. ,,Ik heb er met Kamp over gesproken. Dat was een goed gesprek, maar de minister wilde niets toezeggen. Ik heb hem gewaarschuwd voor een stevige reactie als hij zijn plannen niet aanpast. Die krijgt hij nu.’’

Stelpstra wil de druk op de minister verder opvoeren, in de hoop dat hij zijn plannen alsnog bijstelt.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.