Drenthe scherp op voornemen van NAM

De provincie Drenthe reageert scherp op het voornemen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de gasopslag bij Langelo intensiever te gebruiken.

Naar aanleiding van de aardbeving eerder deze week van 3.4 op de schaal van Richter met epicentrum Zeerijp heeft de NAM een evaluatie geschreven met een aantal aanbevelingen. Daarin schrijft het gasbedrijf dat het ‘verhogen van het werkvolume van de Norg gasopslag (lees: bij Langelo) de NAM in staat zal stellen om productiefluctuaties preferentieel op te vangen met Norg en het Groningenveld te ontzien’.

Met andere woorden: in Groningen moeten putten verder of zelfs helemaal dicht worden gedraaid. Om de problemen die hierdoor kunnen ontstaan goed op te vangen, wil de NAM de mogelijkheden van Langelo uitbreiden. Geen nieuwe wens van de NAM, maar een herhaalde boodschap.

Voorkomen gastekort

De gasopslag bij Langelo dient vooral om te voorkomen dat een gastekort ontstaat in de winter. De NAM wil deze opslag al langer uitbreiden. Drentse (en Groningse) bestuurders zijn hier scherp op.

De gemeenten Noordenveld en Leek tekenden eerder al succesvol bezwaar aan bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter schorste vorig jaar de vergunning van de minister om meer gas op te mogen slaan. Drentse bestuurders willen eerst dat meer duidelijkheid komt over de afhandeling van schade door aardbevingen.

Verschuiven probleem

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) herhaalt zijn boodschap, kort nadat de NAM dat ook doet. ,,Dit lijkt nog steeds op het verschuiven van de problemen en daar zijn we in Drenthe echt tegen’’’, zegt Stelpstra. ,,Als je Langelo als een grotere buffer gaat gebruiken, voer je de druk daar op. Het kan niet zo zijn dat het oplossen van een probleem in Groningen er voor zorgt dat de risico’s in Drenthe groter worden.’’

Stelpstra is sowieso nog met het ministerie van Economische Zaken in gesprek over de meer dan honderd oude schadezaken rond de gasopslag. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft donderdag laten weten dat een flinke reductie van de gaswinning nodig is. Het SodM zal in een advies aan de minister, dat over twee weken klaar moet zijn, mogelijk ook kijken naar de gasopslag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.