Drenthe trekt portemonnee voor extra toezicht en handhaving in natuurgebieden

Ploggen bij het Gasselterveld Foto: Jeroen Kelderman

Terreinbeherende organisaties (TBO’s) als Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten, en Veiligheidszorg Drenthe krijgen 250.000 euro subsidie van de provincie Drenthe voor het opschalen van het toezicht en de handhaving in natuurgebieden.

Door de coronacrisis is het aantal bezoekers in de Drentse natuurgebieden flink toegenomen. Niet alle bezoekers houden zich echter netjes aan de regels.

De TBO’s, verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving in de natuurgebieden, noemen als belangrijkste aandachtspunten verstoring door mountainbikers en motorcrossers, loslopende honden, betreding van kwetsbare gebieden, parkeerdrukte en het dumpen van afval.

Daarnaast is volgens hen in toenemende mate sprake van ongepaste en zelfs agressieve reacties wanneer mensen worden aangesproken op hun gedrag.

Subsidie om op te schalen

De huidige inzet op toezicht en handhaving schiet door de toenemend drukte tekort; er is niet voldoende capaciteit om de drukte goed te kunnen begeleiden. Om die reden stelt de provincie 250.000 euro beschikbaar om het toezicht en de handhaving in natuurgebieden op te schalen.

De subsidie wordt gedekt uit de extra middelen die voor coronasteun beschikbaar zijn.

Ook de politie reserveert capaciteit om extra te handhaven in het buitengebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe