Drenthe trekt volop toeristen: campings en vakantieparken gaan goede zomer tegemoet

Het wordt druk op de campings in Drenthe, zo is de verwachting Foto: Marcel Jurian de Jong/Archief DvhN

Drentse campings en vakantieparken gaan een goede zomer tegemoet. Nederlandse vakantiegangers willen zoveel mogelijk de drukte vermijden en onze provincie staat daarom bovenaan de Nederlandse bestemmingslijstjes.

Uit de meeste recente versie van de tweewekelijkse ‘vakantie sentiment monitor’ van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) blijkt dat twee op de vijf Nederlanders de voorkeur geeft aan een vakantie in eigen land. Van de vakantiegangers geeft 70 procent aan drukke en toeristische plekken te willen vermijden. En dus komt bij veel Nederlanders het rustige maar mooie Drenthe in beeld.

Reclame heeft effect

„We zijn erg in trek”, merkt ook Miranda Horstman, marktonderzoeker bij Marketing Drenthe. „We hebben de afgelopen tijd een goede reclamestrategie opgezet en dat lijkt effect te hebben. Drenthe is het meest zichtbaar geweest voor vakantiegangers en is volgens het NTBC op dit moment samen met Gelderland en Friesland de meest populaire bestemming binnen Nederland.”

De coronamaatregelen zorgden ervoor dat verblijfsaccommodaties niet alle plaatsen of huisjes tegelijk konden verhuren, bijvoorbeeld omdat de faciliteiten daar niet op waren ingericht. Maar sinds 1 juli is die capaciteit op de meeste plekken weer bijna 100 procent.

En de boekingen nemen daardoor flink toe, zodat de bezetting voor de zomer op veel plekken richting een normaal zomerniveau gaat. Vooral gezinnen gaan er de komende vakantieperiode op uit, terwijl groepsaccommodaties het volgens Horstman nog wel wat lastiger hebben, omdat weekendjes met vriendengroepen vaker vooruitgeschoven worden.

Hopen op mooie nazomer

Dat een goede zomer het dramatische voorjaar goed kan maken, is zeer onwaarschijnlijk. „Campings en vakantieparken in Drenthe doen het in de zomer altijd goed, dus daar valt in veel gevallen niet heel veel extra winst te behalen. In april waren in Drenthe 92 procent minder overnachtingen, die hele maand is weggevallen. En in mei zal het niet veel anders zijn. Veel ondernemers proberen daarom het seizoen wat te rekken, zij hopen op een mooie nazomer.”

Helaas blijven boekingen voor het najaar op dit moment nog wel wat achter, zegt Horstman. „Mensen zijn voorzichtiger geworden en boeken minder ver vooruit. De zomer is hot, het najaar blijft voorlopig nog even afwachten.”

menu