Drenthe wil meer geld voor binnensteden

Het dagelijks provinciebestuur wil de komende jaren dertien miljoen euro uitgeven aan de ontwikkeling van binnensteden in Drenthe.

Het geld is bedoeld voor de centra van Hoogeveen, Emmen, Meppel, Assen, Roden, Beilen en Coevorden.

,,De provincie kan hier een mooie rol in spelen’’, zegt gedeputeerde Henk Brink (VVD). ,,In deze zeven kernen wordt ook al gewerkt aan herontwikkeling, maar wij kunnen hier per gebied aan bijdragen en ook er voor zorgen dat kennis wordt gedeeld. Ook in andere delen van het land wordt natuurlijk gesproken over herverkaveling van steden.’’

Werkgelegenheid

Het college van Gedeputeerde Staten stelt in de vrijdag gepresenteerde begroting van 2017 voor om het bedrag van 13 miljoen euro op te nemen in de investeringsagenda. Dat is een pot met geld (45 miljoen euro) die bedoeld is voor projecten die langdurig bijdragen aan werkgelegenheid en andere doelen van het huidige college. ,,Iedereen in Drenthe moet het merken dat het weer beter gaat’’, zegt gedeputeerde Cees Bijl (PvdA).

Asbestdaken

GS wil die pot met geld in deze bestuursperiode (tot en met 2019) graag uitbreiden met 25 miljoen euro. Naast het geld voor de binnensteden is voor het saneren van asbestdaken ongeveer 3,5 miljoen euro nodig. ,,We hebben onlangs met speciale camera’s luchtfoto’s gemaakt, waardoor we kunnen zien hoe groot de problematiek is’’, zegt Tjisse Stelpstra (ChristenUnie). ,,Op die foto’s is namelijk te zien waar in Drenthe nog asbest in daken zit. We zijn nu aan het controleren of de informatie van deze foto’s klopt.’’ Vanaf 2024 mag niemand in Nederland nog een asbestdak hebben.

Nog dit jaar besluit over ijsbaan

Voor de ondersteuning van duurzame landbouwprojecten wil gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) graag 5 miljoen euro. Hij liet eerder al weten dat het college graag 5 miljoen euro op tafel legt voor een ijsbaan in Assen of Hoogeveen. ,,Ik wil graag voor het einde van het jaar een besluit nemen over een concreet plan, dan kan het geld volgend jaar ook besteed worden’’, zegt Jumelet.

Op 9 november wordt de begroting voorgelegd aan Provinciale Staten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.