Drenthe wil meer vrouwen in de politiek

Provinciale Staten in Drenthe willen meer vrouwen in de politiek. Om dat te bereiken wordt de komende drie jaren het vrouwenkiesrecht gevierd.

Een feest met stevige nadruk op de inhoud, zo zou je het kunnen noemen. Want het doel van de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht is het enthousiasmeren van vrouwen voor een rol in de politiek, het onderzoeken en slechten van drempels die een politieke loopbaan in de weg staan en uiteindelijk het versterken van de democratie door te komen tot een representatieve afspiegeling van mannen en vrouwen in de Drentse politieke huizen.

Meer diversiteit

,,Ik zou het heel mooi vinden als we voor elkaar krijgen dat na de Statenverkiezingen in 2019 meer vrouwen in de politiek actief zijn’’, zegt Roelie Goettsch, fractievoorzitter van de PvdA. ,,Volgend jaar hebben we de Kamerverkiezingen, daarna de gemeenteraadsverkiezingen en in 2019 de provinciale verkiezingen. We zouden graag meer diversiteit zien in de gemeenteraden, in de Staten, in de colleges en in de besturen van afdelingen. Bij alle partijen.’’

Goettsch is, samen met partijgenoot Maaike Bakker en Marianne van der Tol en Riek Siertsema van D66, initiatiefnemer van een breed (in ieder geval door acht van de tien fracties) gedragen voorstel dat woensdag tijdens de commissievergadering van het Drents parlement wordt besproken. Daarin wordt gevraagd om het vrouwenkiesrecht drie jaar lang (voor 40.000 euro per jaar) onder de aandacht te brengen. Met bijeenkomsten, workshops en onderzoeken, aangestuurd door de inmiddels opgerichte werkgroep ‘100 jaar vrouwenkiesrecht’.

Kijk naar de strijd bij de PvdA: allemaal mannen

Goettsch: ,,We hebben ontzettend hard voor vrouwenkiesrecht gestreden en wij vinden dat het tijd is om eens te kijken of ons gevoel klopt dat het aantal vrouwen in de politiek tegenwoordig terug loopt en hoe dat kan. Ik zie het in het bestuur van mijn eigen partij in Drenthe: slechts één vrouwelijk lid. En kijk naar de strijd om het landelijk lijsttrekkerschap bij de PvdA. Allemaal mannen.’’

Sinds 1917 mogen vrouwen als politicus gekozen worden. Sinds 1919 mogen ze stemmen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.