Drenthe wint Europese prijs Community of Sports

Roger de Groot (voorzitter Vereniging Drentse Gemeenten) en Henk Jumelet (gedeputeerde provincie Drenthe). Foto: Marcel Jurian de Jong

Drenthe heeft in Brussel de Europese prijs Community of Sports gewonnen.

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) en burgemeester Roger de Groot van De Wolden en namen dinsdagavond onder gejuich en applaus van de Drentse delegatie bij het Europees Parlement in Brussel de titel European Community of Sports officieel in ontvangst van de Europese sportorganisatie Aces.

Komend jaar maken de twaalf Drentse gemeenten samen met de provincie deel uit van een Europees netwerk van steden en regio’s die allemaal een extra inspanning leveren voor sport en bewegen. De Hongaarse hoofdstad Boedapest is hoofdstad van het netwerk.

Zeer serieus

Bestuurders en sportmensen in Drenthe nemen de titel zeer serieus, zo bleek in de bus onderweg naar Brussel. Daar legde Hans Derks van Sport Drenthe nog eens de aanpak uit. Die moet vooral de eigen inwoners laten zien wat er op het gebied van sport allemaal te beleven valt. Daarnaast zijn ook sportmensen uit andere landen welkom om in Drenthe een kijkje te nemen.

De voorzitter van Aces noemde het al bijzonder dat alle Drentse gemeenten meedoen aan het project. Het komt ook mooi uit dat Drenthe twaalf gemeenten heeft, daardoor kan Sport Drenthe mooi elke maand in een andere gemeente een sportief evenement in het zonnetje zetten.

Het begint in januari met de Survivalrun in Westerbork, in april staan de Koningsspelen in Tynaarlo centraal en het jaar eindigt met de veldtoertocht Drenthe 200 in Noordenveld.

loading

Kunstijsbaan

,,Doordat we zo intensief samenwerken, kun je er op attenderen wat er in de regio op sportief gebied allemaal te beleven valt, vindt sportwethouder Jeroen Westendorp (ChristenUnie) van Noordenveld, ook aanwezig in de delegatie. Hij noemt als voorbeeld de kunstijsbaan, waarvoor Drenten nu zelfs buiten hun provincie moeten reizen.

Hiermee roert hij een gevoelig onderwerp aan. In de delegatie was behalve gedeputeerde Jumelet ook burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen aanwezig. Zijn gemeente heeft 5 miljoen euro van de provincie in het vooruitzicht gesteld gekregen, op voorwaarde dat daar eind volgend jaar een nieuwe kunstijsbaan staat. Maar dat gaat niet lukken en Hoogeveen wil 15 maanden uitstel.

Op de vlakte

Hebben de beide bestuurders de kwestie nog besproken tijdens de busreis? ,,We spreken elkaar natuurlijk wel vaker’’, pareert Jumelet de vraag. Loohuis verklaart er van uit te gaan dat Provinciale Staten dit uitstel wel zullen verlenen. Jumelet houdt zich wijselijk op de vlakte en wacht eerst de politieke ontwikkelingen binnen Hoogeveen af.

Volgens Hans Derks zijn er in Drenthe genoeg andere evenementen waar Community of Sports kan aanhaken. Neem de Fietsvierdaagse. ,,We hebben het gevraagd aan deskundigen en zij noemen vooral de Fietsvierdaagse’’, aldus Derks. ,,Die laat zien waar Drenthe voor staat en kun je goed verbinden met de campagne Oer van Marketing Drenthe.’’

Loopt de belangstelling voor dit evenement niet terug? ,,Er doen nog altijd 10.000 mensen aan mee.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu