Jan Bloemerts van LTO Noord noemt de handelswijze van de provincie Noord-Brabant waardeloos.

Drenthe is woedend over 'stikstofaanval' van provincie Noord-Brabant

Jan Bloemerts van LTO Noord noemt de handelswijze van de provincie Noord-Brabant waardeloos. Foto: JEROEN KELDERMAN

De provincie Noord-Brabant wil de stikstofrechten van (onder meer) een Drentse boerderij kopen, om zo in Moerdijk een prestigieus logistiek park te kunnen bouwen. Provinciebestuur en boerenorganisatie in Drenthe zijn er op z’n zachtst gezegd niet blij mee.

„Zeer ongepast en oncollegiaal”, zo betitelt gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) de handelwijze van zijn Brabantse collega’s. Ook voorman Jan Bloemerts van landbouworganisatie LTO Noord steekt zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. „Waardeloos”, luidt zijn commentaar.

Brabant heeft boerderij in Ruinerwold op het oog

Het college van Noord-Brabant heeft aan Provinciale Staten het voorstel gedaan om de stikstofrechten te verwerven van onder meer een boerderij in Ruinerwold. Dezelfde transactie wil ze doen met twee boerderijen in Noord-Holland, twee in Brabant zelf en een in Zeeland. Het provinciebestuur in Noord-Holland is eveneens in alle staten . Inmiddels hebben CDA en ChristenUnie al Kamervragen gesteld, en hebben dezelfde partijen in de Staten van Brabant kritische vragen gesteld.

Wie niet alle regels omtrent stikstof-maatregelen kent, wijst al gauw naar zijn of haar voorhoofd bij het horen van dit plan. Een provincie in het zuiden van het land koopt de rechten van een boerderij in Drenthe en mag vervolgens verder met bouwen?

Het kan en mag wel, bevestigen woordvoerders van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het interprovinciaal Overleg (IPO).

‘Geen ongecontroleerde opkoop’

,,Dit valt onder het extern salderen’’, bevestigt LNV-woordvoerder Rudi Buis. ,,Dat wordt met een maand of twee - dat is nog even onduidelijk - opengesteld. En of deze werkwijze dan wenselijk is, daar moeten de provincies het onderling over hebben. Vanuit het ministerie willen we er in ieder geval voor zorgen dat straks geen ongecontroleerde opkoop plaatsvindt.’’

Volgens Derk Moor, woordvoerder van het IPO, is de door Brabant gewenste aankoop van emissierechten nog onderwerp van gesprek tussen de provincies. ,,Het is lastige materie. In alle twaalf provincies wordt hard gewerkt om goed met de stikstofcrisis om te gaan. En dit is één van de creatieve ideeën die is bedacht. In goed overleg moet zoiets kunnen.’’

Het heeft er echter alle schijn van dat hier sprake is van ‘overleg achteraf’ door Noord-Brabant.

Tienduizenden vrachtwagens per dag

Het Logistiek Park Moerdijk, dat wel 140 hectare groot zal zijn en tienduizenden vrachtwagens per dag zal trekken, gaat leiden tot veel uitstoot van stikstof . Het project kan alleen doorgang vinden als dit op een of andere manier gecompenseerd wordt. Het provinciebestuur hoopt dit te bereiken door boerderijen uit te kopen. In vaktermen heet dit dus extern salderen.

loading

Cowboygedrag van het Zuiden

Drents gedeputeerde Jumelet en LTO-man Bloemerts zijn erg bevreesd voor de negatieve gevolgen van wat zij zien als cowboygedrag vanuit het Zuiden. Jumelet vindt dat zijn Brabantse collega’s als een olifant door de porseleinkast lopen, door nu al stikstofrechten op te willen kopen, zonder het landelijke beleid af te wachten.

Hoe gevoelig de kwestie ligt, maakten de boeren afgelopen najaar ondubbelzinnig duidelijk met hun massale protesten. Zij vrezen dat ze hun bedrijven niet meer kunnen voortzetten door de stikstofcrisis.

„We vrezen dat boeren niet meer aan stikstofruimte kunnen komen als andere partijen die opkopen”, zegt Bloemerts. „Degenen met het meeste geld gaan er mee aan de haal.”

Verloedering van platteland

Jumelet vreest daarnaast verloedering van het platteland. Want wat gebeurt er met de boerderijen als die ten behoeve van industriële uitbreiding zijn opgekocht? Stallen, schuren en woongebouwen komen misschien wel leeg te staan en kunnen in het ergste val in de handen vallen van mensen met verkeerde bedoelingen, zoals hennepkwekers of producenten van xtc .

Bloemerts is verontwaardigd dat de provincies niet één front vormen bij de aanpak van de stikstofcrisis.

„Het Interprovinciaal Overleg en het ministerie kunnen het hier al niet over eens worden, als de provincies nu elkaar ook al vliegen gaan afvangen, wat moeten wij als landbouworganisaties dan nog? Dan weet ik het ook niet meer. Ik ben overigens wel blij dat Henk Jumelet afstand neemt van de Brabantse handelswijze.”

Een woordvoerster van de provincie Brabant zegt nog niet te kunnen reageren op de commotie, in afwachting van overleg tussen de provincies.

menu