Drenthe wordt warmer en viezer, zegt korstmosonderzoek

De Drentse lucht wordt viezer en het wordt warmer in de provincie. Dat blijkt uit onderzoek naar korstmossen op de Drentse hunebedden.

Korstmossen, die bestaan uit schimmels en algen, zijn belangrijke indicatoren voor de staat van het milieu. Ze gedijen goed op hunebedden. De BLWG (Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG), voor de leek: werkgroep voor mossen en korstmossen) monitort daarom al jaren het soort en het aantal aanwezige korstmossen op de 52 Drentse hunebedden.

'Megastal zorgt voor groene aanslag'

,,Drenthe was vroeger de schoonste provincie als het gaat om luchtvervuiling. Dat is de laatste jaren flink aan het veranderen doordat er veel megastallen zijn gekomen. Een megastal op een kilometer afstand van een hunebed zorgt voor groene aanslag op het hunebed”, zegt coördinator Laurens Sparrius van de BLWG. Het gevolg: korstmossoorten die gevoelig zijn voor stikstof nemen af.

Nieuw korstmos groeit goed in warme landen

In totaal zijn er ongeveer zevenhonderd verschillende soorten korstmossen, waarvan meer dan vijfhonderd zeldzame soorten. Het aantal korstmossoorten blijft de laatste jaren redelijk stabiel. ,,Bij het hunebedonderzoek hebben we ontdekt dat één soort waarschijnlijk helemaal uit Nederland is verdwenen”, vertelt Sparrius.

Hoe het kan dat korstmos ons alles vertelt over het milieu?
Lees verder

Daartegenover staat de vondst van een korstmossoort die nog niet eerder in Nederland is ontdekt. De soort die verdwenen is komt veel voor in de bergen, in Scandinavië. Het nieuwe korstmostype groeit juist goed in warme landen. De oorzaak? ,,Hierin zie je de klimaatverandering terug.”

Rode Lijst van korstmossen

Een andere opvallende bevinding uit het onderzoek is de aanwezigheid van korstmossen op hunebedden die normaal gesproken op bomen groeien. Veel hunebedden liggen op open terrein, waarop in de jaren ’60 en ’70 bomen zijn aangeplant. ,,Het is een indicatie dat de bomen zijn gegroeid of nu zelfs over hunebedden heen hangen. De hunebedden dreigen gedeeltelijk overgroeid te raken.”

De resultaten van het onderzoek vormen de basis van de Rode Lijst met bedreigde korstmossoorten, die de BLWG om de tien jaar levert aan de overheid. Daarnaast adviseert de werkgroep hoe het beste om te gaan met de biodiversiteit rondom de hunebedden.

'Ontwikkelingen in de landbouw zijn voor ons ongrijpbaar'

,,Wij zijn in gesprek met de verschillende grondeigenaren. We adviseren ze bomen te snoeien of jonge bomen te kappen. De ontwikkelingen in de landbouw zijn voor ons ongrijpbaar. Daar kunnen we niet zoveel aan doen. ”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.