Drenthe zet definitieve streep door FOC Assen

Provinciale Staten van Drenthe zetten op 14 december definitief een streep door een Factory Outlet Center bij Assen.

Dat werd woensdag duidelijk tijdens de commissievergadering over het voorstel van Gedeputeerde Staten om een nieuw winkelcomplex bij het TT Circuit toe te staan. Een meerderheid van de Statenleden wil het omgevingsbeleid van de provincie niet wijzigen ten gunste van een FOC.

‘Niet verdeeld stemmen’

Drie van de vier coalitiepartners (VVD, ChristenUnie en CDA) zijn tegen, evenals de SP, GroenLinks en 50Plus. ,,Nee, we gaan niet verdeeld stemmen in december, we zijn unaniem’’, bevestigen VVD, ChristenUnie, CDA en SP (samen goed voor 21 van de 41 zetels) aan Dagblad van het Noorden. Het definitieve besluit wordt in de Statenvergadering van 14 december genomen. Dat het plan voor het FOC bij Assen wordt afgeschoten, is al uitgesproken.

Initiatiefnemer Raymond Coronel deed woensdag een laatste poging de provinciale politiek op andere gedachten te brengen.

,,Hebt u er nog steeds zin in?’’, vroeg Ton Serlie (VVD) hem na afloop van zijn voordracht. Coronel zei: ,,Het wordt me niet makkelijk gemaakt hier in het Noorden.’’

Zuidbroek, Winschoten, Assen

De inititiatiefnemer meldde zich zich al in 2006 bij de gemeente Menterwolde. Maar het provinciebestuur van Groningen lag destijds dwars. In het omgevingsplan was geen ruimte voor een ‘weidewinkel’ bij Zuidbroek langs de A7. Hij deed een poging in Winschoten en toen het daar niet bleek te lukken, koos hij uiteindelijk voor Assen.

De Asser gemeenteraad zette in maart het licht op groen voor een volgende stap in een lang proces. Die stap moet in december genomen worden door de provincie, op het gebied van ruimtelijke ordening. Een meerderheid van Provinciale Staten van Drenthe kiest echter voor een toekomst zonder FOC.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.