Drenthe zet licht voor windpark op groen

Gedeputeerde Staten in Drenthe hebben het licht voor het windpark De Drentse Monden-Oostermoer op groen gezet.

Minister Henk Kamp nam vorige week zijn besluit over de windturbines. Het Rijk is procedureel ook verantwoordelijk voor de realisatie van het park. Formeel moesten de initiatiefnemers echter nog een vergunning Natuurbeschermingswet aanvragen bij de provincie. Die is dinsdag door Gedeputeerde Staten verleend.

Op belangrijke punten aangepast

Het dagelijks provinciebestuur stelt dat het het plan voor het windpark mede op zijn aandringen op een aantal belangrijke punten is aangepast. Desondanks klonk vorige week veel kritiek, van inwoners, actiegroepen en politici, toen Kamp zijn besluit bekend maakte.

Ten opzichte van het oorspronkelijke plan worden vijf molens minder geplaatst. Daarnaast heeft wetenschappelijk instituut Astron flink wat water bij de wijn gedaan. Een deel van de onderzoeken die het met radiotelescoop Lofar wilde uitvoeren, moet worden geschrapt.

Kont tegen de krib

Verantwoordelijk gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) kreeg twee weken geleden flink wat politieke steun toen hij op het provinciehuis een verhaal hield over de-minister-die-geen-oog-heeft-voor-de-provincie. Sterk Lokaal en de PVV wilden Stelpstra zelfs wel toestemming geven om ‘de kont tegen de krib te gooien’. Zo van: een minister die Drenthe niet serieus neemt, krijgt wat betreft de noodzakelijke vergunningen geen medewerking meer, dat idee. Stelpstra benadrukte echter dat hij in gesprek wilde blijven met de minister.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.