Drents Archief bezig met de ultieme TT-film

Er zijn talloze films over de TT, maar nog niet eentje die werkelijk alle hoogtepunten en alle belangrijke aspecten van het motorevenement laat zien. Er is één probleem: niet alle hoogtepunten zijn in beeld beschikbaar. Daarvoor is de hoop gevestigd op particuliere collecties.

Jan Ensing van het Drents Archief is al druk bezig met het samenbrengen van filmbeelden, want in de week van 20 tot en met 24 juni moet de meest-complete-TT-film-ooit vertoond kunnen worden in de filmzaal van het archief in Assen.

Hij heeft al een royale bron, want het Drents Archief beheert het archief van de stichting Circuit van Drenthe. Daarin zitten duizenden foto’s en een rijkdom aan filmbeelden. Het archief zou graag beschikken over beelden van elke TT ooit verreden, maar er zijn veel jaren waarin er kennelijk niet gefilmd is. Of er moeten nog onbekende filmpjes liggen verborgen zijn in particuliere collecties.

Weinig beelden uit jaren 30 en 40

Daarop heeft het Drents Archief dan ook de hoop gevestigd. ‘Mr. TT’ Jaap Timmer kijkt over de schouder van Ensing mee of het wel echt de meest complete film ooit wordt. Het beschikbare filmarchief is indrukwekkend, maar hij mist toch heel wat onderwerpen die in zo’n film goed te pas zouden komen. Zo zijn er nauwelijks beelden uit de jaren 30 en 40. Nog wel van de eerste TT van 1925, maar de eerste amateurfilmbeelden zijn van de TT uit 1934.

Een bijzonderheid is een film uit 1954 over de aanleg van het oude circuit van 16 kilometer door onder meer Hooghalen. De TV kwam pas ver na de oorlog. Het ontbreken daarvan had volgens Timmer ook een voordeel. Het gaf radiopresentator Piet Nortier de kans om de races nog wat spannender te maken. ,,Nortier liet de nummers 1 en 2 altijd naast elkaar finishen ook al zat er een flink gat tussen. De verslagen van Nortier leverden wel veel publiek.’’

Hoogtepunten

De mooiste herinnering van Timmer is wél goed gedocumenteerd: de winst van Wil Hartog in 1977. Hij is niet de enige die dat het allermooiste TT-moment vindt, al is er ook al een generatie die niet meer weet wie dat is. De aanleg van de huidige TT-baan in 1955 wordt een ander hoogtepunt, net als beelden van de succesvolle 50 cc-coureur Paul Lodewijkx uit 1968 en sfeerbeelden van de TT-nachten. Maar van de kermis zijn geen beelden, net zo min als er nieuwere beelden zijn van na 1995.

Of er filmmateriaal is van een klaverjassende burgemeester Agter in de trein op weg naar de TT-persconferentie die lange tijd steevast in Amsterdam is gehouden? Het zou kunnen, maar waar?

Iedereen die denkt bij te kunnen dragen wordt uitgenodigd contact op te nemen met het Drents Archief.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.