Drents Archief draait oudste film

Bezoekers kunnen in de maanden juli en augustus de oudste film bekijken die in bezit is van het Drents Archief.

De opnames zijn gemaakt in 1927. Een filmploeg trok dat jaar de hele provincie door om het leven in Drenthe in beeld te brengen.

Aardappeltransporten met paard en wagen zijn gefilmd in Assen, de scheper met zijn kudde en hond in Zuidlaren. Uit Meppel komen beelden van vrachtschepen in de haven en van bedrijvigheid in fietsenfabriek De Germaan.

In Zuidoost-Drenthe poseren bewoners voor een plaggenhut, in Witteveen arbeiders voor hun nieuwe huizen. In de auto met het oudste kenteken van Drenthe, D1, rijdt toenmalig Commissaris van de Koningin mr. J.T. Homan voorbij in Diever.

In Coevorden verschijnen de leerlingen van opleidingen voor jongens en meisjes voor de camera, in Nieuw-Amsterdam veenarbeiders. Op de eiermarkt in Hoogeveen is het een drukte van belang.

De ongeveer drie kwartier durende film is vanaf vrijdag doorlopend (gratis) te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. Dit regionaal historisch centrum zit aan de Brink 4 in Assen. Het is van dinsdag tot en met donderdag open van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.