Drents Museum koopt schilderij ploegende boer

Het Drents Museum in Assen heeft de collectie uitgebreid met een schilderij dat Hendrik Willem Mesdag in 1877 maakte. Landschap nabij Vries met ploegende boer is vanaf donderdag 27 oktober in het museum te zien.

Hendrik Willem Mesdag leefde van 1831 tot 1915 en staat te boek als Haagse School-kunstenaar. Zijn schilderij is aangekocht met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Met de ‘ploegende boer’ vult het museum de ‘Drentse Meestercollectie’ aan. Daartoe behoren ook De Turfschuit van Vincent van Gogh, De Bleek te Zweeloo van Max Liebermann en Winterlandschap Drenthe van Jan Wiegers.

De nieuwste aanwinst is een van de weinige Drentse landschappen van H.W. Mesdag. Hij staat vooral bekend om zijn zeegezichten. Mesdag logeerde regelmatig in Vries bij zijn broer Taco en schoonzus Gesina. In deze omgeving schilderde hij dit landschap.

Het werk maakte ooit deel uit van de collectie van Panorama Mesdag in Den Haag. Het is na verkoop via particuliere collecties in onder meer de VS nu weer terug in een Nederlandse museale collectie.

Hendrik Willem Mesdag is bij het grote publiek vooral bekend door zijn monumentale werk Panorama Mesdag. Het Drents Museum heeft één ander werk van Mesdag in de collectie: Gezicht op de kerk van Vries.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.