Drents Parlement gaat in debat met de Drenten. Maar komt dat niet te laat?

Het outletcentrum bij Assen is al van de baan. Heeft een debat over de inrichting van Drenthe met de inwoners dan nog wel zin?

Thea Potharst, voorzitter van de Partij voor de Dieren in Drenthe, wees erop dat uitgerekend woensdag de laatste dag was dat mensen hun visie op dat plan konden indienen. De PvdD wil meer aandacht voor zaken als biodiversiteit en natuurbescherming. De partij zit nu nog niet in de Staten, maar wil volgend jaar meedoen aan de verkiezingen.

Drents Parlement wil input voor belangrijk besluit

Het is de eerste keer dat het Drents Parlement op deze debat houdt met de inwoners. De Statenleden willen hiermee input verzamelen voor de beslissing over het Omgevingsplan voor de provincie die in oktober valt. Maar er zijn dit voorjaar al verschillende vergaderingen aan dat plan gewijd.

Ook Raymond Beerendonk van camping De Reeënwissel in Hoogersmilde vindt dat het debat met de inwoners op een te laat moment in de procedure plaatsvond. Hij wees er op dat er al een cruciaal besluit over de toekomst van Drenthe is genomen, toen Gedeputeerde Staten de aanvraag van de gemeente Assen van tafel veegden om een outletcentrum bij het TT-circuit toe te staan.

‘IJsbaan en skiheuvel ook van de baan’

Beerendonk ziet daarin het eind van de ontwikkeling van de Toeristisch Recreatieve Zone bij het TT Circuit, met een ijsbaan en een skiheuvel. ,,Als we gezinnen met kinderen naar Drenthe willen halen, komen we er niet met alleen bos en hei’’, waarschuwde Beerendonk. Hij voegt eraan toe dat ook jongeren in de Drentse dorpen wel behoefte hebben aan meer reuring.

Pol onder circa 250 deelnemers

Toch bleek uit de poll onder de circa 250 deelnemers aan het debat, inclusief kijkers thuis, dat Drenten vooral de rust, de ruimte en de natuur zien als de belangrijkste kernwaarden van de provincie. De vrees dat toeristen dat verstoren, delen de meeste sprekers niet. Toeristen leveren juist een onmisbare bijdrage aan het in standhouden van voorzieningen, klonk het uit de zaal.

Geen mosterd na de maaltijd

Drenthe in Debat is echter geen mosterd na de maaltijd, bezwoer Statenlid Roy Pruisscher (ChristenUnie), één van de initiatiefnemers. ,,Dit staat los van de juridische procedure. Agendatechnisch kon het niet anders. Maar we nemen deze inbreng zeker mee in onze besluitvorming.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.