Drents Peil en Speakers met Kopp'n slaan handen ineen

De Drentse popfestivals Drents Peil en Speakers met Kopp'n gaan met ingang van volgend jaar gezamenlijk verder als Drents Peil XL.

Onder deze nieuwe vlag krijgt het evenement een provinciebreed en meerdaags karakter. Met deze aangepaste opzet willen organisatoren The Bake Shop, Popweb en Kunst & Cultuur Drenthe (K&C) jonge muzikale honden in Drenthe een nog breder podium bieden dan voorheen.

Meer locaties

Het vernieuwde festival strijkt van 22 tot en met 25 september neer in Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Vanaf meerdere locaties in elk van deze plaatsen krijgen veelbelovende lokale acts de kans om hun kunnen voor het voetlicht te brengen. Tijdens de concerten gaan speciaal aangetrokken scouts alle optredende artiesten de maat nemen. De drie meest overtuigende acts krijgen een plek in de line-up van Eurosonic Noorderslag in Groningen toebedeeld. De overige deelnemers maken kans zich in de kijker te spelen bij de programmeurs van onder meer het rondreizende muziekfeest Popronde of het Drentse Bevrijdingsfestival.

Acts

Plaatselijke rockbands, singer-songwriters, hiphopcrews, dj's en andere gegadigden krijgen op Drents Peil XL nog meer de kans om boven het maaiveld uit te steken, stellen Evert Hoven (The Bake Shop) en Jan Stam (K&C). ,,Als beginner krijg je de mogelijkheid om podiumervaring op te doen en vlieguren te maken'', aldus Hoven. ,,Meer zichtbaarheid leidt bovendien sneller tot meer boekingen.''

De acts voor 2016 kunnen zich tot 1 mei inschrijven. Optreden in meer dan één plaats is toegestaan. ,,Wie dus een beetje slim is, beklimt de bühne in alle vier de steden.'' Na aanmelding volgen enkele besloten sessies zonder publiek, maar met aanwezigheid van meerdere muziekprofessionals. Dit kan bijvoorbeeld een bekende artiest, maar ook een festivalprogrammeur zijn. ,,Die reiken eenmalig handige tips en tricks aan, waarmee de talenten hun voordeel kunnen doen. Dit kan betrekking hebben op de podiumpresentatie, maar ook op het repertoire.''

Wedstrijd

De twee festivalorganisatoren hebben bij deze nieuwe opzet het wedstrijdelement volledig uit het raam gekieperd. ,,Het is puur een project om zwoegende muziektalenten op weg te helpen en op een hoger niveau te tillen'', aldus Stam. Daarom houdt de organisatie van Drents Peil XL op 24 september in Emmen allerlei workshops, demonstraties en netwerkmeetings met popbobo's. Dit Extra Emmen event is ook te beschouwen als een extra steuntje in de rug voor aanstormend talent.

Halverwege februari maakt de organisatie de exacte concertlocaties in de vier steden bekend.

Foto: Pixabay / FirmBee

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.