Drents Symfonie Orkest viert 60 jaar bestaan met concertreeks

Dirigent Pieter Cox en het DSO tijdens de generale repetitie voor de jubileumconcerten in Beilen. Gerrit Boer

ASSEN Met een door de 52 leden zelf samengesteld programma viert het Drents Symfonie Orkest (DSO) het 60-jarig bestaan.

De concertreeks in het kader van dat jubileum opent in Hoogeveen komende zaterdag. Emmen komt 26 januari aan de beurt, Meppel 28 januari en Assen 3 februari. De koperblazers komen dan helemaal tot hun recht bij Sibelius’ Finlandia. De tweede symfonie van Beethoven klinkt tot de pauze en het programma vervolgt met de Hongaarse dans van Brahms, Folk Songs van Vaughan Williams en balletmuziek van Milhaud. Het programma is zo opgezet dat het orkest het beste van haar kunnen kan laten horen. Vooral het laatste is volgens dirigent Pieter Cox een uitdaging vanwege het lastige ritme.

Hardwerkende amateurs met veel orkestervaring

Het DSO bestaat uit hardwerkende amateurs die wel veel orkestervaring hebben. Cox komt sinds 2011 met liefde vanuit Eindhoven naar Beilen voor de wekelijkse repetities. „Het is mijn taak het muzikale naar boven te krijgen. Het geeft meer voldoening om dat te bereiken met hard werken dan hetzelfde in drie repetities met een beroepsorkest. Het DSO is echt beter dan een gemiddeld orkest.”

Jillert de Vries

Het DSO (niet te verwarren met het Drents Senioren Orkest) was in 1958 het initiatief van Jillert de Vries, die destijds locatiemanager van de NAM in Schoonebeek was. Hij speelde altviool en wilde graag samen met anderen spelen. Hij verzamelde gelijkgestemden in een kamerorkest. Daaruit ontwikkelde zich onder Ruud Wester vanaf 1970 een volwaardig symfonieorkest. Nog steeds dankt het orkest het bestaan aan de wens van de leden om samen te spelen en dan zo ver mogelijk te komen in de kwaliteit.

Buitenbeentje als slotstuk

Nog steeds komen de orkestleden uit heel Drenthe. De gemiddelde leeftijd heeft de neiging om te stijgen, maar een vwo-leerling houdt die onder de 60 jaar. Het aantal leden schommelt wel enigszins, maar voor veel van de muziekgroepen bestaan wachtlijsten, zo meldt voorzitter Francien Cremers. „We hebben vertrouwen genoeg in onszelf en de dirigent om ook zo’n buitenbeetje als Milhaud te doen.”

menu