Drents cultureel vervoersproject waait over naar Groningen

Het Drentse culturele vervoersproject ‘Culturele Mobiliteit’, dat ervoor zorgt dat schoolkinderen tegen een betaalbare prijs met de bus naar een cultureel project kunnen, is een succes en waait over naar Groningen.

,,De afgelopen jaren hebben we in Drenthe de grens van 10.000 leerlingen ruimschoots gepasseerd en hebben we scholen moeten teleurstellen’’, zegt projectleider Bas Hendrickx.

Basisscholen die met leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 een bezoek willen brengen aan een museum of een ander cultureel project, kunnen zich bij het expertisecentrum Kunst en Cultuur (K&C) in Assen inschrijven om in aanmerking te komen voor betaalbaar busvervoer. Hendrickx: ,,Anders wordt een uitstapje naar een museum al snel te duur, waardoor scholen ervan af zien.’’

Klassieke bus

Het project bestaat in oktober 15 jaar, maar Hendrickx merkt dat het aantal aanmeldingen de laatste jaren toeneemt. Steeds meer scholen integreren hun uitstapje zoals naar het Hunebedcentrum toe in hun onderwijstraject. ,,Ze combineren een uitstapje vaak met de lesstof die ze op dat moment in de klas behandelen’’, zegt Hendrickx. In Drenthe kunnen de scholen naar onder meer het Drents Museum, Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het Drentse succes is reden om uit te breiden naar Groningen. Na een pilot met het Groninger Museum, gaat het project dit schooljaar voor het eerst in Groningen van start. De scholen kunnen daar een bezoek brengen aan onder meer Pieterburen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en Vesting Bourtange. Hendrickx: ,,Het verschil met Groningen is dat we daar samenwerken met het Busmuseum in Hoogezand. De kinderen gaan dus met een klassieke bus in stijl op pad.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe