Drents fonds steekt 68.000 euro in natuur en cultuur

Het provinciale Prins Bernhard Cultuurfonds tast voor de derde keer dit jaar in de buidel. Nu wordt ruim 68.000 euro beschikbaar gesteld aan 38 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe.

Het grootste bedrag, 5000 euro, gaat naar de vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) Westerveld. Die organisatie bestaat 25 jaar in 2017. Ze wil zich in het jubileumjaar inzetten voor wilde bijen en hommels. Dat gebeurt onder meer via het symposium Bij & Berm & Biodiversiteit.

IVN Westerveld wil mensen doordringen van het belang van ecologisch beheerde bermen vol bloemen. Er komen een fotowedstrijd, info-avonden voor inwoners en borden in de vijf grootste dorpen. De laatste krijgen ook insectenhotels, net als de basisscholen, waar bovendien gastlessen worden gegeven.

Kunstroute De Wijk-IJhorst krijgt 4000 euro voor een landart-tentoonstelling. De organiserende stichting wil zo de tiende editite van Grensloos Kunst Verkennen in 2017 luister bijzetten. Vijf kunstenaars krijgen de opdracht, met het beekdal van de Reest als inspiratiebron, landart te maken.

De filmhuizen in Emmen en Meppel krijgen ieder 2500 euro. Ze kunnen dit bedrag spenderen aan nieuwe apparatuur. ‘Emmen’ wil een mobiel filmhuis inrichten om de boer op te kunnen gaan langs onder meer scholen.

Andere projecten die deze keer een stevig bedrag (2000 euro of meer) tegemoet kunnen zien: De Nieuwe Kolk Assen, 4000 euro voor theaterproductie Anastasia. Stichting Historie van Ruinerwold, 3500 euro voor publicatie ln de stilte van de Nacht. Stichting lnstituut voor Kunst en Cultuur Assen, 3500 euro voor manifestatie Talent voor Gastvrijheid. Stichting lemandsland Peize, 5000 euro voor theaterproductie Roegzand. Stichting Tuimelaar in Meppel, 3000 euro voor theaterproductie Olleke Bolleke. Historische Vereniging Oud Vries, 4250 euro voor publicatie Geschiedenis van zwembad Plons. Stichting Huus van de Taol Beilen, 2000 euro voor EenaKerfestival Kört & Goed.

Op 14 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe weer nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot zes weken vóór die datum worden ingediend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.