Drents onderzoek: Overstap van basis- naar middelbare school te groot

Veel ouders vinden de stap van hun kind van de basis- naar de middelbare school groot. Ze willen dat er een betere aansluiting komt. Dat blijkt uit onderzoek door het Trendbureau Drenthe.

Weinig zicht op huiswerk van kinderen

Volgens het onderzoek, waarvoor het Trendbureau leraren en ouders sprak, hebben ouders weinig zicht op het huiswerk dat hun kinderen in de eerste klas van de middelbare school krijgen. Meestal gaat het online en ouders vinden het lastig wegwijs te worden in de digitale boeken, software en lesmethoden. Ook vinden ze het moeilijk een balans te vinden tussen hun kind ‘loslaten’ en hun kind te begeleiden. Aan de grotere afstand naar school en aan de verschillende vakdocenten en de lokalen, wennen kinderen snel.

Kinderen moeten leren plannen en leren

Meerdere Drentse basisscholen proberen de overstap van het basis- naar het voortgezet onderwijs al te verkleinen. Leerlingen van groep 8 gaan op bezoek bij een middelbare school of ze volgen een paar lessen. Andere laten oud-groep 8-leerlingen na een half jaar terug komen om over hun ervaringen te vertellen. Ouders moedigen dat aan zoals ze het ook een goed idee vinden dat leraren van middelbare scholen eens les komen geven op de basisschool. Het kan de overstap vergemakkelijken. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat kun kinderen leren plannen en leren leren.

Leerkrachten willen meer weten van voortgezet onderwijs

In de gesprekken geven leerkrachten van groep 8 aan dat ze meer willen weten over het voortgezet onderwijs. Ze verwijzen leerlingen door naar vmbo-basis en vmbo-kader maar willen beter weten wat dat inhoudt zodat ze het ouders goed kunnen uitleggen. Daarnaast vinden ze dat leraren op de middelbare school lessen op meerdere niveaus moeten geven, zoals zij dat ook doen. Ze vinden dat docenten zich te strikt aan lesmethoden vasthouden.

In Drenthe meer leerlingen naar vmbo dan landelijk

Het Trendbureau deed onderzoek naar de overstap van de basis- naar de middelbare school omdat in Drenthe veel meer leerlingen naar het vmbo gaan dan landelijk. Leerlingen krijgen een lager schooladvies dan het toetsadvies. Leerkrachten waren verrast toen ze dit hoorden, zegt Imke Oosting van het bureau. ,,In eerste instantie herkenden ze het niet, maar ze zeggen dat ze onbewust misschien toch naar de achtergrond van een leerling kijken. Zijn zijn ouders laag opgeleid, dan krijgt een kind ook eerder een laag advies.’’

Ook schoolspreiding speelt rol bij keuze voor vmbo

Dat een kind eerder naar een vmbo-school gaat, heeft ook te maken met schoolspreiding in Drenthe. Ouders kiezen eerder voor een vmbo in de buurt dan voor een havo verder weg, ook al kan een kind dat aan. Zo zitten in Borger en Gieten alleen vmbo-scholen. Voor havo of vwo moeten leerlingen 15 tot 25 kilometer reizen/fietsen. Als daarbij komt dat ouders vinden dat een kind vooral niet op zijn tenen moet lopen, is de keuze snel gemaakt.

Leerlingen raken gedemotiveerd van ‘afstromen’

Toch vinden ouders ook dat hun kinderen de kans moeten krijgen een hoog niveau te doen. Als het niet lukt, wat dan nog? Middelbare scholen zeggen vaak dat leerlingen gedemotiveerd raken als ze van het vwo naar de havo moeten, of van de havo naar het vmbo. Oosting; ,,We moeten met zijn allen af van het idee dat afstromen erg is.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.