Drents plattelandsfeest in gevaar nu ook Westerbork Middenveldtentoonstelling schrapt

De Middenveldtentoonstelling gaat komend jaar in Westerbork niet door. Het is de tweede keer op rij dat het uit 1844 stammende festival wordt afgelast.

Voorzitter Willem Talens uit Hooghalen is teleurgesteld over de beslissing die onlangs tijdens de ledenvergadering is genomen. De oorzaak van het afgelasten is volgens Talens tweeledig.

,,De bevolking moet erachter staan en je moet vrijwilligers hebben. Het is ons in het altijd actieve Westerbork niet gelukt mensen te vinden om de organisatie op te pakken.”

Geen geschikt terrein in Hoogeveen

Vorig jaar ging de tentoonstelling ook al niet door. ,,Hoogeveen had zich niet gerealiseerd dat ze aan de beurt waren voor Middenveld en ze hadden geen geschikt terrein beschikbaar.” Na die domper besloot de organisatie vol in te zetten op Westerbork. ,,Daar hadden we vijf jaar terug een hele goede Middenveld.” Die editie, in 2013, kende veel vernieuwing. Naast de onderlinge sportcompetitie tussen de dorpen was er een grote optocht en een korenfestival. Alle Börker basisschoolleerlingen maakten kennis met de verschillende takken van de agrarische sector.

De organisatie was toen in handen van Stichting Zomeractiviteiten Westerbork. ,,Zij gaven aan niet genoeg mensen beschikbaar te hebben voor de organisatie”, vertelt Talens. Andere organisaties meldden zich niet. ,,Als het niet gedragen wordt door de bevolking houdt alles op”, verzucht de voorzitter.

Culturele gemeente

De tweede afgelasting op rij betekent nog niet het einde van ‘de Middenveld’. De organisatie richt haar peilen op 2019. ,,Dan is Beilen aan de beurt. De gesprekken met de gemeente Midden-Drenthe zijn al in volle gang.” Midden-Drenthe is dan culturele gemeente van Drenthe.

,,We willen een evenement neerzetten dat daarbij aansluit en werken samen met LTO en NAJK (organisatie voor jonge agrariërs, red.).” Desalniettemin maakt Talens zich zorgen over het voortbestaan. ,,Ons ledenaantal, vooral boeren, neemt af. Het wordt steeds moeilijker om zo’n plattelandsgebeuren te organiseren.”

De Middenveldtentoonstelling begon in 1844 in de voormalige gemeenten Beilen, Westerbork, Ruinen, Zuidwolde en Hoogeveen. De nadruk lag vroeger op de veekeuring en -tentoonstelling. Tegenwoordig staat de sportcompetitie tussen de vijf deelnemende plaatsen centraal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe