Drentse Boermarken willen meer actie tegen vossen

Om de weidevogelstand te redden moet er meer gedaan worden tegen de vossen. Die boodschap hebben de Drentse Boermarken afgegeven tijdens hun jaarvergadering.

De vereniging Drentse Boermarken ziet met lede ogen aan dat het aantal akker- en weidevogels achteruit holt, terwijl het aantal vossen nog steeds toeneemt.

Kritiek op de aanpak van de vossen kwam vooral vanuit de Boermarke Westdorp. In dat gebied zijn binnen drie jaar 301 vossen geschoten.

De vossenpopulatie in Drenthe zou veel hoger zijn dan de norm van drie per duizend hectare grond. Volgens de Boermarke Westdorp zijn het er in Drenthe zo’n 50 tot 60 per duizend hectare.

„Geef ons alstublieft een lichtbakvergunning en de vrijheid om het aantal vossen te reduceren”, zo luidde een oproep aan het provinciaal bestuur. Met een lichtbak wordt het een stuk gemakkelijker om de vossenstand te beheren. De provincie bespreekt binnenkort het beleid ten aanzien van weidevogels.

De boermarken lieten weten graag samen te werken met de zogenoemde Terrein Beherende Organisaties als Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer, maar er heerst ook wantrouwen.

Er is een akkoord gesloten met deze organisaties, maar veel boeren zeggen weinig te merken van de jacht op vossen. De vos wordt gezien als de grootste oorzaak voor de slechte ontwikkeling van de weidevogelstand.

Tijdens de jaarvergadering werd ook het certificaat ondertekend waarmee de Drentse Boermarken worden opgenomen op de lijst van immatrieel cultureel erfgoed. Daarmee is die status een feit.

Door de voorzitter van de Vereniging Drentse Boermarken, Albert Lanting en door de heer Frans Schouten van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed werden de handtekeningen gezet onder het bijbehorende certificaat.

Schouten liet weten dat de Drentse Boermarken een levend stuk erfgoed vormen. De Drentse Boermarken dateren van de Middeleeuwen en hebben al die tijd een belangrijke rol gespeeld in het bestuur en beheer van de Drentse dorpen.

Nog steeds zijn in veel dorpen boermarken actief, omdat ze in de meeste gevallen onroerend goed beheren. Drenthe telt 87 boermarken, die lid zijn van de vereniging.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.