Drentse Dutchbatters zien in documenten bevestiging

,,Een bevestiging van wat we altijd dachten.” Zo reageren drie ex-Dutchbatters op nieuwe bewijzen dat de Verenigde Naties (VN) de Nederlandse militairen in Srebrenica hebben laten zitten.

,,Een bevestiging van wat we altijd dachten.” Zo reageren drie ex-Dutchbatters op nieuwe bewijzen dat de Verenigde Naties (VN) de Nederlandse militairen in Srebrenica hebben laten zitten.

Ze wisten wel waarom in er in juli 1995 geen luchtsteun van de VN kwam, toen de Bosnisch-Serven de moslimenclave Srebrenica onder voet liepen. ,,Maar ik vind het altijd prettig dat er bewijzen komen”, zegt oud-Dutchbatter Wim Dijkema uit Zuidlaren.

Geheime afspraken

Nu twintig jaar geleden weigerde de VN bombardementen uit te voeren op Servische stellingen rond Srebrenica. Afspraken die de VS, Frankrijk en Engeland maakten zonder Nederland daarvan op de hoogte te stellen, blijkt uit pas vrijgegeven Amerikaanse documenten, die deze week in een documentaire van de VPRO zijn getoond.

Het uitblijven van luchtsteun was voor de Bosnisch-Servische generaal Mladic een vrijbrief de enclave in te nemen. De VN had de Srebrenica opgegeven. Dat had rampzalige gevolgen: tussen de 7000 en 8000 moslimsmannen werden in de dagen daarna vermoord.

Bewijzen

,,We zijn in de steek gelaten door onze bondgenoten. Die hebben Srebrenica opgegeven. Nu is er bewijs voor deze theorie”, zegt Gerry Kremer uit Vries, destijds militair arts in Srebrenica. ,,Joris Voorhoeve, destijds minister van Defensie, wist van niets. Ik heb hem een paar weken geleden nog gesproken. Hij kreeg er zes jaar na dato pas lucht van.”

Ebel Dijkman uit Assen, voorzitter van het Reünieverband Dutchbat 3 en in Srebrenica destijds maatschappelijk werker, hoopt dat nog meer documenten rond de val van de enclave openbaar worden gemaakt. Die houden de Amerikanen nog achter. ,,We hebben zaterdag op Veteranendag in Den Haag gesproken met premier Rutte en Defensieminister Hennis. Eind augustus gaan we om tafel.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.