Drentse Fiets4Daagse hoopt op 15.000 deelnemers, 3000 meer dan vorig jaar

De Drentse Fiets4Daagse hoopt op 15.000 deelnemers, 3000 meer dan vorig jaar.

,,We hebben ambitie”, zegt voorzitter Jan Broertjes van de stichting Drentse Fiets4Daagse. ,,We staan op billboards langs grote wegen, we stonden op de Bloemetjesmarkt in Groningen en via sociale media hebben we de vierdaagse beter onder de aandacht gebracht.”

De grote vraag is of het weer mooi blijft. Broertjes: ,,De ervaring is dat deelnemers zich steeds later inschrijven. ‘s Morgens kijken ze naar Buienradar of Weeronline en dan beslissen ze of ze meefietsen.”

Van 24 tot en 27 juli

De Drentse Fiets4Daagse wordt gereden in de eerste week van de zomervakantie, van 24 tot en 27 juli. Er kan vertrokken worden in acht plaatsen: Assen, Dalen, Diever, Emmen, Hoogersmilde, Meppel, Norg en Westerbork.

Deelnemers hoeven niet alle vier dagen te fietsen, ze mogen ook één dag meedoen. De afstanden die gereden kunnen worden variëren van 30 tot 100 kilometer.

Nieuw dit jaar is dat alle deelnemers op de tweede dag in alle startplaatsen kunnen aanschuiven voor een gratis ontbijt. Dat betekent 15.000 eitjes koken en duizenden broodjes uitdelen.

Elke deelnemer schuift aan ontbijt

Broertjes: ,,Westerbork en Meppel deden het voorgaande jaren ook en de provincie Drenthe heeft een bijdrage van 15.000 euro toegezegd voor het gezamenlijke ontbijt. De ervaring is dat elke deelnemer aanschuift. Wie laat zich nu een gratis ontbijtje door de neus boren?”

Ook nieuw zijn de routebordjes. Rood van kleur, in de stijl van Drenthe promotie. De pijlen op de bordjes zijn in elke startplaats anders van kleur. Assen heeft bijvoorbeeld een oranje pijl, Emmen een blauwe en Diever een gele.

Fietsen door Plopsaland

Verder kan voor het eerst door Plopsaland Indoor in Coevorden gefietst worden. Kinderen komen ook aan hun trekken op de speciale 4 Kidsroute.

Wie een scootmobiel, tanden of duofiets heeft kan de Roll-On routes rijden met afstanden van 30 kilometer vanuit Assen, Emmen, Meppel of Norg.

Om de vierdaagse aantrekkelijker te maken zijn boerderijen langs de routes te bezichtigen, geeft de bakker een rondleiding en mogen deelnemers een balletje slaan op de golfbaan.

Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland

De Fiets4Daagse kent elk jaar deelnemers uit het buitenland. ,,Uit Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Dat zijn meestal emigranten die hun vakantie rond de vierdaagse plannen”, zegt Broertjes.

Ook zijn er fietsers uit België en Duitsland. ,,Vanuit Meppen rijdt voor het derde jaar een bus die deelnemers en hun fiets naar startplaats Dalen rijdt.”

Langs de fietsroutes staan veel eiken met een roodwit lint om de stam met de waarschuwing voor de eikenprocessierups. Daarom worden kort voor de start van de Drentse Fiets4Daagse de routes geïnspecteerd op deze jeukrups en eventuele nesten verwijderd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.