Drentse Talentprijs Cultuur krijgt twee winnaars

De jury van de Drentse Talentprijs Cultuur bekroonde maandagvanavond niet één, maar twee winnaars. Componist Arjan Linker (16) uit Nieuw-Amsterdam en schrijver Jante Wortel (20) uit Assen.

Linker krijgt de prijs voor zijn muzikale prestaties, maar vooral voor zijn werk als beginnend componist. In 2015 schreef hij een muziekstuk dat is uitgevoerd door het Metropole Orkest. De jury noemt hem een wonderkind. ,,Het lijkt alsof hij met zijn instrument (trombone) is geboren’’, schrijft de jury.

De jury noemt Jante Wortel een taalkunstenaar en schrijft in haar juryrapport dat ze heel precies, maar soepel schrijft en over een enorme artistieke kwaliteit beschikt. Ze heeft het vermogen andere mensen te raken.

De Talentprijs (sinds 2010) is een stimuleringsprijs van K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur in Drenthe, voor cultureel talent uit Drenthe. De jury verwacht dat de winnaars de prijs besteden aan de ontwikkeling van hun talent door bijvoorbeeld het volgen van extra cursussen of masterclasses. De prijs is een glassculptuur en een bedrag van 2500 euro. Ook urban art kunstenaar Nicky Nahafahik uit Hoogeveen was genomineerd.

De Talentprijs werd tegelijk uitgereikt met de Grote Culturele Prijs van Drenthe. De winnaar daarvan was al bekend: architect Cor Kalfsbeek. Hij heeft vele Drentse bouwontwerpen op zijn naam staan, zoals de uitbreiding van gevangenis Esserheem in Veenhuizen en de verbouwing van de hal van het provinciehuis. De 84-jarige Kalfsbeek kreeg een bronzen legpenning en een bedrag van 10.000 euro uitgereikt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.