Drentse actie voor betere verlichting fietsers

Gratis lampjes, graffiti en straattheater worden de komende tijd ingezet om fietsers te wijzen op het belang van goede verlichting. Het gaat om een campagne van het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe.

Een promotieteam van dat VVBD deelde donderdag in Beilen gratis fietslampjes uit aan fietsers die hun verlichting niet in orde hadden. Datzelfde gebeurt de komende weken in Hoogeveen en Assen. Het team geeft fietsers ook folders waarin de regels rondom fietsverlichting nog eens worden uitgelegd.

,,Er zijn nog te veel mensen die zonder licht fietsen. Vaak hebben zij niet door dat ze zó slecht te zien zijn, ze zijn een gevaar voor zichzelf en anderen. Fietsers zijn bovendien erg kwetsbaar. Onderzoek wijst uit dat het aantal fietsongelukken stijgt’’, zegt gedeputeerde Henk Brink, die de actie toejuicht.

Op tachtig fietspaden in de hele provincie staat vanaf deze week in graffiti de oproep Fiets verlicht! De afbeelding is gemaakt met milieuvriendelijke krijtverf. Die is tijdelijk want de afbeelding verdwijnt door regen en slijtage na verloop van tijd vanzelf.

Acteurs van theatergroep Auth&Tiek duiken vrijdag 4 november op in Roden en Zuidlaren en zaterdag 5 in Meppel en Emmen. Ze herinneren fietsers op een ludieke, humoristische manier aan hun verlichting.

De actie gaat landelijk en regionaal gepaard met spotjes op radio en tv, bioscoopreclame, boodschappen op publieke schermen en met buitenbord-reclame. Ook houden de politie en Veilig Verkeer Nederland de komende periode fiets(verlichtings)controles.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.