Drentse atletiekverenigingen barsten uit hun voegen

In september verwelkomde atletiekvereniging De Sperwers uit Emmen haar vijfhonderdste lid. Ook andere Drentse verenigingen groeiden flink.

Jarenlang schommelde het aantal leden bij De Sperwers rond de 350, maar het afgelopen jaar gaat het hard. ,,De aanmeldingen blijven binnenstromen’’, zegt trainer Vincent Heeres van De Sperwers. ,,Vooral in de leeftijdscategorie van 4 tot 6 jaar.’’ Ook bij HAC’63 in Hoogeveen neemt het aantal leden explosief toe. ,,Twee jaar geleden zaten we rond 380 atleten, dit jaar zijn dit er 450’’, zegt penningmeester Remco Bos.

EK

Steeds meer jeugd kiest voor atletiek. ,,De topprestaties van de atleten op grote toernooien als EK’s, WK’s en de Olympische Spelen zijn een belangrijke factor’’, zegt Bos. ,,En dat we dit jaar het EK in eigen land hebben gehad’’, voegt Heeres daaraan toe.

Daarnaast spelen ook lokale factoren een belangrijke rol. Bos: ,,Wij zijn onlangs verhuisd. Onze baan ligt nu meer in het zicht.’’ En Heeres merkt dat bij zijn club in Emmen de zaken beter zijn geregeld. ,,Bestuurlijk zijn we veel professioneler geworden’’, zegt hij. ,,En dat is belangrijk, want als het rommelt, dan lopen leden weg.’’

Schoolatletiekdagen

Bij AAC’61 in Assen loopt het minder storm qua leden. In 2014 telde de vereniging 328 atleten, uitgegroeid naar 370 op 1 oktober 2016. Bij de voormalige club van Bart Bennema, de trainer van Dafne Schippers, vermoeden ze dat de stijging mede komt door de schoolatletiekdagen die ze hebben gehouden. ,,In 22 dagen hebben daar duizenden kinderen aan meegedaan’’, zegt penningmeester Hein Habes. ,,Dat zet de atletiek in de regio ook op de kaart.’’

Dat de verenigingen groeien is natuurlijk belangrijk voor de inkomsten. Alle drie de clubs geven aan dat ze daardoor de contributie relatief laag kunnen houden. Gemiddeld kost een lidmaatschap voor de jeugd 25 euro per kwartaal.

Voor HAC’63 geldt daarnaast dat onderdelen zoals speerwerpen op het programma kunnen blijven staan. ,,Dat is een dure discipline, omdat je veel geld kwijt bent aan materiaal’’, zegt Bos. ,,Omdat in het verleden minder animo voor dit soort onderdelen was, hebben we overwogen ermee te stoppen.’’ Vanwege de aanwas van jonge atleten is daar verandering in gekomen. ,,Zij vinden hardlopen saaier en werpen liever met een speer.’’

Keerzijde

De medaille heeft ook een keerzijde. ,,Het is lastiger om voldoende trainers te vinden’’, zegt Heeres. Ook in Hoogeveen hebben ze daar mee te maken. Bos: ,,We hebben nog net genoeg trainers voor het aantal leden.’’ Beide clubs leiden zelf trainers op en hopen hiermee te voorkomen dat de grens wordt bereikt en dat ze een ledenstop moeten afkondigen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.