Drentse bibliotheken heffen muziek-collectie op: duizenden cd's in de uitverkoop

De Drentse bibliotheken heffen per 1 november hun gehele muziekcollectie op. Klanten die cd’s willen lenen kunnen zich vanaf die datum wenden tot Muziekweb, de grootste online muziekbibliotheek van Nederland.

Alleen in Emmen en Hoogeveen konden muziekliefhebbers nog terecht om de cd-bakken door te spitten. Nu ook daar de collectie wordt opgeheven komt er een einde aan het cd-tijdperk in deze provincie. Vrijwel alle cd’s en dvd’s worden per 1 december (een maand na de opheffing) te koop aangeboden.

Weinig uitleningen

„Veel mensen hebben inmiddels niet eens een cd-speler meer”, licht Marchien Brons, directeur van de Emmer bibliotheek, toe. „En het aantal uitleningen was vrij laag. Omdat het onderhouden van de collectie naast geld ook veel manuren en ruimte kost, hebben we besloten de collectie te verkopen.”

Maar dat wil niet zeggen dat klanten slechter af zijn, benadrukt Brons. „Leden van de bibliotheek kunnen gratis cd’s lenen via Muziekweb, terwijl dat eerst 2,50 euro kostte. Muziekweb heeft een collectie van 600.000 cd’s en 30.000 muziek-dvd’s. Wij hebben er maar ongeveer 11.000, dus veel moesten wij toch al aanvragen bij Muziekweb.”

Luisterplek blijft

In de bibliotheek blijft wel een luisterplek bestaan, waar mensen kunnen kennismaken met muziek en samples kunnen beluisteren voordat ze een cd aanvragen. Overigens blijft een klein aantal cd’s toch in Emmen: „Heel bijzondere exemplaren, waar vaak ook een boek bij zit, houden we wel. Die komen gewoon tussen de boeken te staan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.