Drentse boeren blokkeren uit protest A28 en oogsten vooral duimpjes omhoog van tegenliggers

Duimpjes omhoog voor de protesterende boeren bij Hoogeveen Foto: ANP

Met een indrukwekkende colonne trekkers blokkeerden tientallen boeren dinsdagochtend de A28 in de richting van Zwolle. De akkerbouwers en veeboeren weigeren nog langer de kop van Jut te zijn. De actievoerders konden rekenen op veel steun en bijval.

Het is even na 08.12 uur als een lange stoet van 86 grote trekkers langzaam optrekt. Ze staan in een lange rij op de oprit bij Pesse die hen de A28 richting Zwolle op leidt. De boeren zijn boos en willen het boerenprotest tweehonderd kilometer verderop, in Den Haag, ondersteunen. Veel van de actievoerders moesten vanochtend de koeien nog melken. Dus vandaar deze ‘lokale actie’.

Slaat helemaal nergens op

Een blonde jonge man met een zwarte jas aan is net even uit zijn Fendt gestapt. Met zijn telefoon in de hand maakt hij een foto van de tientallen voertuigen die voor zijn trekker staan. ,,We voeren actie tegen het stikstofbeleid”, vertelt de boer die uit Dalen komt. ,,En dan ook nog die uitspraken over halvering van de veestapel. Het slaat helemaal nergens op.” En dan stapt hij de cabine van zijn voertuig weer in. ,,We gaan vertrekken. Moi hè!”

loading

Met fors geronk komen tientallen trekkers in beweging. Als ze wegrijden knetteren de machines erop los. Politieauto’s en motoren houden het aankomende auto- en vrachtwagenverkeer tegen. Langzaam vormt zich een colonne die voor eventjes de A28 overneemt. Het tegemoetkomende verkeer - zeg maar de mensen die richting Assen en Groningen rijden - lijken het protest te waarderen. Menigmaal klinkt een toeterend goedkeuren. Heel af en toe steekt iemand zelfs de duim omhoog. Het is duidelijk: deze boeren oogsten vandaag vooral sympathie.

loading loading

En dat doet ze deugd, zegt onder anderen Jan-Adriaan ten Heuvel (35) uit Pesse. Ook hij rijdt mee met zijn trekker. Vooral de beeldvorming steekt hem en zijn mede-actievoerders. ,,Waar komt die negatieve beeldvorming toch vandaan”, vraagt hij zich hardop af. Zijn gezicht staat strijdbaar, maar hij blijft vriendelijk. ,,Maar geloof mij: we zijn het strontzat.”

Veel bijval voor boerenactie

Ten Heuvel wijst op een poll die Hart van Nederland maandagavond uitzond. 9 op de 10 Nederlanders is het eens met de boeren en hun strijd. ,,Dat geluid hoor je te weinig.”

Dat vindt de 50-jarige Marko Beijering uit Pesse ook. Hij noemt het prachtig en hartverwarmend dat mensen langs de kant van de snelweg, achter de vangrail, stonden. ,,Allemaal met de duim omhoog. Zwaaien. Schitterend.” Ten Heuvel: ,,Ik denk dat ik maar een middelvinger heb gezien. Voor de rest alleen maar waardering.”

Op een deel van de 86 trekkers hangen protestborden. Blauw, wit, rood. Met dit beleid komt Nederland in hongersnood en Zonder boeren, geen eten .

loading

De 31-jarige veehouder Koen Haarhuis rijdt ook mee op zijn trekker met een grote aanhanger er achter. Ook hij vindt het mooi - en belangrijk - dat hun blokkeeractie op zo veel positieve reacties kon rekenen. ,,Duimpjes omhoog. Ze stonden zelfs op de viaducten met spandoeken. Echt mooi.” Aan de zijkant van zijn aanhanger hangt een groot geel spandoek: Vertel het eerlijke verhaal, staat er onder meer op.

loading

‘Boodschap is aangekomen’

Ten Heuvel en zijn collega’s het zat. Nu weer met dat rapport van Johan Remkes. ,,Die Remkes zegt: de boeren moeten het regelen en doe de snelheid maar omlaag op snelwegen. Dat kun je toch niet maken?”, zegt Ten Heuvel. ,,Laat ze ook even kijken naar de vervuiling door vliegtuigen. En de scheepvaart”, zegt Beijering.

Koen Haarhuis prijst Rijkswaterstaat en de politie. Allemaal jongens uit de buurt, vertelt hij. ,,Die weten hoe wij er in staan. We zijn echt netjes door de politie behandeld. Daardoor konden we ook gewoon op de snelweg komen” Het was ook daarom - als een soort van geste terug - dat de optocht van trekkers zich uiteindelijk bij De Lichtmis (tussen Staphorst en Zwolle) van de A28 liet leiden. ,,We wilden eigenlijk door tot Zwolle, maar we zijn via de snelweg teruggegaan. De actie is geslaagd.”

De stoet eindigt uiteindelijk bij wegrestaurant De Raket bij Rogat. ,,Onze boodschap is luid en duidelijk aangekomen”, besluit Ten Heuvel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe