Waar komt ons voedsel vandaan en hoe is het geproduceerd? Als het aan de Amerikaanse onderneming FarmTrace ligt, wordt productiedata over voedsel steeds makkelijker beschikbaar. Het jonge bedrijf slaat vandaag zijn vleugels verder uit in Europa en is opgericht door Chris van den Berg (41), een Drentse boerenzoon uit Fluitenberg die in 2018 naar Californië vertrok.

,,Wat wij met ons bedrijf doen - FarmTrace is min of meer een softwareontwikkelaar en dataplatform - is zorgen dat alle informatie uit de voedselketen op grote schaal inzichtelijk wordt gemaakt’’, vertelt Van den Berg via de telefoon vanuit Californië.

,,Zodat een boer daar zijn voordeel mee kan doen in zijn bedrijf, maar ook bijvoorbeeld de melkfabriek of supermarkt die bepaalde eisen stelt en die informatie kan ook nog met het product aan de consument worden aangeboden.’’

‘Minder verspilling wordt mogelijk’

FarmTrace stelt producenten, retailers en consumenten in staat hun product tot aan de oorsprong te traceren. ,,Denk hierbij aan cijfers over het gebruik van antibiotica op een melkveebedrijf of de daadwerkelijk gemeten uitstoot bij het vervoeren van de producten’’, zegt Van den Berg.

,,Het hele proces wordt in detail meetbaar en minder verspilling wordt mogelijk dankzij een beter functionerende keten. Bovendien kan de consument in de toekomst zelf meer gedetailleerde informatie vinden over het product, bijvoorbeeld met behulp van een QR-code op de verpakking of op schapkaartjes, bij producten van FarmTrace-klanten.’’

Achter deze uitleg zit een ingewikkeld IT-verhaal. Wat Van den Berg met zijn startup doet, is inspringen op een ontwikkeling in de maatschappij dat steeds meer mensen willen weten wat er in het voedsel zit dat ze in de supermarkt kopen en op hun bord leggen.

,,Dit moet niet alleen gelden voor de ‘happy few’ die biologisch voedsel kunnen betalen, maar voor iedereen”, zegt CEO Van den Berg.

Fluitenberg

Hij groeide op (,,Met de hooivork in de hand’’) in een gezin met vier kinderen op een boerderij in Fluitenberg die zowel door zijn opa als zijn vader werd gerund, maar inmiddels is verkocht. Hij volgde de lagere en middelbare landbouwschool in Meppel, ging naar het Van Hall Instituut in Leeuwarden en belandde via Business Universiteit Neyenrode in de IT-wereld, maar wel de agrarische IT- wereld.

,,Waarom? Ja, ik denk dat dat te maken heeft met de gemeenschap waar je als boerenondernemers in werkt en de samenleving waar je je werk voor doet. Het is, vind ik, een knap staaltje werk waarmee je als boer elke dag bezig bent. Twaalf uur per dag in de weer om prachtige producten te maken. Om voedsel te maken.’’

loading

12 miljoen euro groeigeld

De startup FarmTrace zet vandaag een nieuwe stap op de Europese markt en heeft al 12 miljoen euro zogenoemd groeigeld binnengehaald om versneld door te kunnen ontwikkelen als jong bedrijf. De onderneming maakt vandaag bekend dat het automatiseringsbedrijf VSM Automatisering B.V. overneemt, een autoriteit in de markt met een lange historie en een uitgebreid netwerk in de agrarische- en automatiseringssector.

Het bedrijf van Van den Berg, dat inmiddels 42 werknemers telt, implementeert al software en voert diensten uit voor inmiddels 20.000 Europese en Amerikaanse boerderijen, toeleveranciers en verwerkers. De verwachting is dat dit aantal gaat groeien van 30.000 in 2021 naar 100.000 in 2025.

,,We - mijn vrouw, onze twee zoons en ik - hebben wel heimwee naar Nederland’’, zegt hij. ,,Zeker in deze coronatijden. Maar voor het bedrijf blijven we sowieso nog wel een jaar of vier hier. We moeten ons bedrijf eerst nog beter in de Amerikaanse markt zetten voordat we terug kunnen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe