Drentse boermarken immaterieel cultureel erfgoed

De Drentse boermarken zijn opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ze ontstonden in de middeleeuwen als organisatievorm op het platteland, leverden een grote bijdrage aan de ontwikkeling van Drenthe en zijn nog steeds actief.

In deze traditionele bestuurlijke organisatie dragen bewoners gezamenlijk verantwoordelijkheid voor een leefbare samenleving. De Drentse boermarken zijn nog altijd nauw betrokken bij de flora en fauna in Drenthe.

Verder werken ze aan het markeren van oude markegrenzen, zoals op bijgaande foto tussen de boermarken Gees, Meppen en Oosterhesselen (foto: archief/ Jan Anninga) en het (her)introduceren van oude veldnamen. Ook herstellen ze oude poelen en dobben en leggen (toeristische) wandelpaden aan.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft de Vereniging Drentse Boermarken met 87 ‘afdelingen’ op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland gezet. Dit omdat ze een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de provincie en omdat ze nog steeds een belangrijk onderdeel van het agrarische gezinsleven in Drenthe vormen.

De Vereniging Drentse Boermarken werkt samen met de organisatie Kunst en Cultuur in Assen aan een educatief project. Daarin wordt de functie van de boermarken uit de doeken gedaan voor leerlingen in de hoogste klassen van de basisscholen in de provincie. De vereniging maakte eind 2015 de film Drentse Boermarken….uniek in Europa.

Zie verder www.immaterieelerfgoed.nl/nieuws.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.