Drentse brandweer alert op natuurbranden

De brandweer in Drenthe is alert op natuurbranden. Net als in een groot deel van Nederland geldt waarschuwingscode oranje.

Alleen Groningen, Friesland, Noord- en Zuid-Holland en delen van Noord-Brabant en Limburg zijn hiervan uitgezonderd. Code oranje betekent dat de brandweer extra alert is en met extra manschappen en materieel uitrukt als zich in een natuurgebied brand voordoet.

Code oranje is de op één na hoogste waarschuwingsfase. Open vuur is verboden, reeds afgegeven vergunningen voor vuren zijn niet meer geldig en roken wordt ten zeerste afgeraden.

Code oranje komt na drie dagen zon wat vreemd over. Anderhalve week geleden was het nog winters weer en viel er veel neerslag. Dat een brand in het vroege voorjaar toch veel schade kan aanrichten, bleek ruim een jaar geleden in het Fochteloërveen bij Veenhuizen. Toen werd 60 tot 80 hectare natuurgebied door brand verwoest.

Veel schade

Het kan jaren duren voor het gebied zijn oude luister weer terug heeft. Het is al wel weer groen geworden, maar sterke gewassen als het pijpenstrootje overheersen, ten koste van bijvoorbeeld heide. Dat leidt er weer toe dat zeldzame broedvogels als het paapje verdwijnen. Ook de adder lijdt onder natuurbranden.

De brand in het Fochteloërveen vorig jaar was aangestoken. Een zeventigjarige man is voor deze en een aantal andere branden in Drenthe veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Om brandstichters niet op een idee te brengen, geeft Staatsbosbeheer liever zo weinig mogelijk aandacht aan ‘code oranje’. ,,We snappen dat de brandweer dit instelt’’, zegt woordvoerster Jorien Bakker. ,,Veel bijzonders is er echter niet aan de hand.’’

112

Beheerder Enit Scholtens van het Fochteloërveen vraagt bezoekers meteen 112 te bellen als ze vuur zien. ,,Het oude gras van het pijpstrootje staat er nog droog bij, het nieuwe gras is nog niet groen. Ook de heide is kurkdroog. Met de wind erbij kan het vuur zich dan heel snel verspreiden.’’

Een stukje glas kan gemakkelijk als brandglas werken, waarschuwt Scholtens ,,Zoiets moet je dus niet laten liggen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.