Drentse campings en recreatiecentra snakken naar glasvezel

Breedband internet is van levensbelang voor de toeristische sector. ,,Geen wifi, geen gasten’’, zegt Adri van der Weijde, landelijk voorzitter van de Recron, de belangenvereniging voor recreatieondernemers.

,,In dat opzicht is Drenthe goed bezig’’, complimenteert hij het provinciaal bestuur. Drenthe wil dat in 2019 alle huishoudens in de provincie zijn aangesloten op snel internet.

Snellere verbinding

Daarmee is nog niet gezegd dat alle recreatiecentra en campings beschikken over adequaat internet. ,,Maar nodig is dat wel’’, onderstreept Van der Weijde, die, ad interim, ook parkmanager is van recreatiecentrum De Noordster bij Dwingeloo.

‘Geen wifi, geen gasten’, het is de zomerquote waarmee de Recron de boer opgaat. Met die kanttekening dat alleen wifi niet volstaat als het lokale netwerk de gasten geen snelle verbinding garandeert. Even op buienradar of een nieuwssite kijken is niet meer voldoende.

Online films, games, radio en televisie

,,Steeds meer gasten willen niet alleen door de sites bladeren, maar ook radio luisteren, filmpjes kijken of televisie’’, zegt Van der Weijde. ,,En hun kinderen willen online gamen.’’ Het doet hem goed dat landelijk vooral het CDA boven op de materie zit. ,,En Drenthe heeft met Agnes Mulder, het CDA-Kamerlid, een prima voorvechter.’’ Het betekent wel dat veel recreatiebedrijven fors moeten investeren.

Het verhaal van de Recron is uit het hart gegrepen van menig eigenaar van Drentse campings. ,,We snakken naar glasvezel’’, roept Ramon Beerendonk, eigenaar van camping De Reeënwissel in Hoogersmilde. Hij prijst zich gelukkig dat ‘zijn’ gemeente Midden-Drenthe, evenals andere gemeenten in Drenthe, volop bezig is haar inwoners te voorzien van glasvezel. ,,Laten ze vooral snel in Hoogersmilde beginnen’’, knipoogt Beerendonk.

Lokale wifi-netwerk niet voldoende

De meeste campings en recreatiebedrijven in Drenthe bieden hun gasten wel een lokaal wifi-netwerk. Maar dat is niet voldoende voor de toekomst, aldus Van der Weijde. Hij praat uit ervaring. ‘ Zijn’ Noordster beschikt uiteraard over wifi, maar op sommige delen van de dag ontstaan snel files in het hoogseizoen. Zeker als te veel gasten tegelijk ervan gebruikmaken. Juist in de zomer, met allemaal blad aan de bomen dat voor extra ruis op de lijn zorgt, raakt het netwerk al snel overbelast.

Al valt er nog een wereld aan snel internet te winnen, tot nu toe klinken redelijk tevreden geluiden uit de hoek campings en recreatiecentra in Drenthe. De bezetting ligt over de gehele linie ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar in deze periode, al geldt dat niet voor elke camping. Maar wie nog plek zoekt voor tent, camper of caravan kan bijna overal nog wel terecht.

De bezetting van vaste onderkomens als trekkershutjes en lodges is uitstekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.