Drentse cultuur centraal op feestdag in Dwingeloo

De Drentse cultuur staat in het middelpunt van de belangstelling tijdens een grote feestdag in Dwingeloo, zaterdag 18 juni. Organisator is de jubilerende stichting Dwingels Eigen.

Een reeks streektaalschrijvers en –zangers komt die dag naar het dorp. Er zijn oude films en schilderijen van Dwingeloo te zien en het publiek kan collecties doop- en trouwjurken, gereedschap en speelgoed uit vervlogen tijden bewonderen. ,,Het wordt een groot feest op en rond de brinken. Iedereen is van harte welkom’’, vat secretaris Ans Klok van Dwingels Eigen uitnodigend samen.

Drentse avond

Dwingels Eigen werd in 1986 opgericht, als uitvloeisel van een drukbezochte ‘Drentse avond’ in het dorp. Het bestuur neemt zijn cultuurhistorische taak sindsdien uiterst serieus, de stichting is nog altijd volop actief. Klok: ,,We vergaderen elke maand.’’ De activiteiten die voor dit jubileumjaar al op stapel stonden, zoals de dialectavond, krijgen extra kleur. ,,Maar we willen ook een keertje echt knallen.’’ Dat gebeurt op 18 juni, tussen 13.00 en 18.00 uur in het centrum van het dorp. De organisatie krijgt hulp van zo’n 55 vrijwilligers voor de benodigde hand- en spandiensten.

Streektaalschrijvers

In acht horecagelegenheden in Dwingeloo zijn streektaalschrijvers als Marga Kool en Abel Darwinkel en streektaalzangers als Willem Fledderus, Egbert Meijers en Luuks Nijsingh te gast. In hotel De Brink is een expositie van hoeden, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen, speelgoed en primitieve hoorns. In de Siepelkerk zijn onder meer oude doop- en trouwjurken te zien, in de Brug-Es kerk worden schilderijen van Dwingeloo tentoongesteld. De bibliotheek toont films van het dorp in vroeger dagen. Kinderen kunnen op de kleine brink oud-Hollandse spelletjes spelen. Op de zogenoemde schaopebrink worden oude ambachten gedemonstreerd, zoals paling roken en jenever stoken. Ook schaapsherder Johan Coelingh maakt met kudde zijn opwachting in het groene hart van Dwingeloo.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.