Drentse dorpen veiliger gemaakt

Inwoners van Ansen en Geeuwenbrug werken zelf aan een betere verkeersveiligheid in hun dorp.

De doorgaande weg van Dwingeloo naar Ruinen loopt dwars door Ansen. Onderzoek bevestigde wat inwoners al lang wisten: zowel binnen als buiten de bebouwde kom wordt te hard gereden. Reden genoeg voor Dorpsbelangen Ansen om het oude verkeersveiligheidsplan, dat in 2000 bij gebrek aan geld naar de koelkast werd verwezen, van stal te halen en aan te passen aan de huidige tijd.

Drie gevaarlijke kruispunten

Als het even meezit, gaat in Ansen dit jaar de schop in de grond. In het dorp staat groot onderhoud aan een aantal wegen op het programma en wordt het veiliger maken van drie kruisingen in een keer meegenomen.

De drie gevaarlijke kruisingen worden ontdaan van asfalt en keren verhoogd en voorzien van klinkers terug. Tevens wordt er in het wegdek van de kruising een grote stip aangebracht, zodat automobilisten weten dat ze extra moeten opletten. ,,In de huidige situatie is de aankleding van geen enkele kruising gelijk. Het verkeer op de doorgaande weg verleent niet of nauwelijks voorrang aan het verkeer van rechts. Het is dus niet alleen een kwestie van de snelheid eruit halen’’, zegt Arend Mekkes, voorzitter van Dorpsbelangen Ansen.

In de huidige situatie snijdt de weg Om de Kamp de doorgaande Kerkdijk erg scherp aan. Als het aan Dorpsbelangen ligt, komt er een haakse uitsluiting. ,,Dan kunnen vrachtwagens de bocht normaal nemen, want nu lukt dat niet’’, zegt Mekkes.

Buurtlabel Veilig Verkeer

Van de provincie kreeg het dorp 25.000 euro en de gemeente De Wolden legde er vorige week nog eens krap 54.000 euro bij. Tot een aanbesteding komt het niet. Zoals het nu lijkt, voert de gemeente de werkzaamheden uit en vloeit het geld dus terug naar de kas van De Wolden.

Geeuwenbrug, dorp aan de Drentse Hoofdvaart, krijgt zaterdag als eerste in de gemeente Westerveld het Buurtlabel Veilig Verkeer. Met hulp van Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn zogeheten klikostickers uitgedeeld, die weggebruikers wijzen op de maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Kinderen hebben waarschuwende schilderijen gemaakt, die langs de wegen zijn geplaatst.

Komende zaterdag wordt het label uitgereikt. De inwoners van Geeuwenbrug verplichten zich zodoende gedurende drie jaar in elk geval jaarlijks een buurtactie op poten te zetten voor een betere verkeersveiligheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.