Kermisexploitanten uit Drenthe en Groningen demonstreren mee op het Malieveld: 'Het gaat om ons brood'

Politie tegenover kermisexploitanten op snelweg Den Haag ANP

Honderden kermisexploitanten staan donderdag op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren voor een versoepeling van de coronaregels. Ook Martin Speelman uit Hoogezand en Chris Spelbrink uit Assen protesteren mee.

Spelbrink was donderdagochtend, met draaiorgel en al, al vroeg op het Malieveld. ,,We willen er wel een ludieke actie van maken”, zegt hij monter. ,,Den Haag platleggen? Dat is absoluut niet de bedoeling. Maar het gaat wel om ons brood.”

‘Vijf over twaalf’

De kermisexploitant uit Assen is samen met honderden medestanders naar Den Haag getogen. Ze willen versoepeling van de coronaregels. ,,Het is niet een minuut voor twaalf. We zijn er al vijf minuten overheen. Sommige collega’s weten van voor en achteren niet meer hoe ze het moeten regelen.”

De kermissen worden vooralsnog door de regering gezien als een evenement. En evenementen zijn voorlopig uit den boze in het land. De kermissen zijn sowieso tot ten minste 1 september verboden vanwege de maatregelen rond het coronavirus.

loading

Maar dit zorgt voor veel onrust en financiële onzekerheid bij de kermisexploitanten. ,,Wij zijn helemaal geen evenement”, vindt ook Martin Speelman uit Hoogezand. Op het moment dat hij het zegt rijdt hij vlak voor Den Haag in een colonne van tientallen collega’s. Allemaal hebben ze groot materiaal meegenomen om het protest wat kracht bij te zetten. Zoals de boeren eerder ook deden toen ze met zeker honderden tractoren - misschien duizenden - naar de hofstad trokken. Uit Assen, zegt Spelbrink, zijn acht kermiscombinaties aanwezig. ,,En zo’n 25 uit de stad Groningen. Ik denk dat er uit Drenthe en Groningen zo’n veertig exploitanten met attracties aanwezig zijn. En dan zijn er ook nog de kermisexploitanten die niet met vrachtwagen zijn gekomen.”

,,De politie vangt ons straks voor Den Haag op en dan worden wij naar het ADO-stadion begeleid. We gaan wel zien hoe het verloopt”, zegt Speelman die zegt dat het sommige collega’s tot aan de lippen staat. Hij heeft de vrachtwagen mee en een kar met de kassa van de botsautootjes. ,,We worden in een hoek gedrukt van evenementen, maar dat is niet terecht. Maar daardoor draaien we dit jaar geen omzet. En dan zonder enige vorm van compensatie.”

De mobiele eenheid heeft een grote groep kermisexploitanten inderdaad op de A12 opgevangen. De exploitanten worden nu opgevangen bij het stadion.

Kille boodschap

De ondernemer uit Hoogezand vindt het onbestaanbaar dat verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer een maand geleden nog een goed luisterend oor had voor de problemen van de kermissen. Maar een week geleden kreeg hun vakbond een kille boodschap, zegt Speelman. ,,Wij moesten ons maar redden.”

Zowel Spelbrink als Speelman vinden het oneerlijk dat pretparken en dierentuinen wel de deuren kunnen openen, maar kermissen niet. ,,Ook grote kermisondernemers staan op omvallen. Zo’n grote attractie kost al gauw anderhalf miljoen euro. Daar komt het publiek wel op af. Als die er straks niet meer zijn, wat dan? Dan is de Nederlandse kermis ten dode opgeschreven. Dat willen we op dit moment voorkomen”, aldus Speelman.

menu