Drentse gemeenten in actie tegen reclame in de wei

Assen, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Tynaarlo binden de strijd aan met reclameborden in weilanden langs de A28 en N33. Een deel daarvan is al verwijderd.

Zo verwijderde Assen vorig jaar achttien illegaal geplaatste borden in weilanden. Doel is om de verrommeling van het landschap blijvend tegen te gaan. ,,De buurgemeenten zijn ook gestart met handhaven’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Assen. ,,Alleen is er geen beginnen aan, maar samen wel.’’

Midden-Drenthe verstuurde vorig jaar twintig brieven om reclame-uitingen te laten verwijderen langs de A28. De gemeente controleert al langer, maar vorig jaar intensiever. ,,Aankondigingen van evenementen mogen wel. Het gaat echt om reclame’’, benadrukt Mirjam Fokkema van de gemeente Midden-Drenthe.

App

Assen ontwikkelende een app voor de handhaving. Een ambtenaar rijdt rond, ziet een reclame-uiting in het groen en maakt hier een foto van. In beeld verschijnen de gps-coördinaten. ,,We zien wie de eigenaar van het land is en of hier eerder een reclame-uiting stond. Dat scheelt ons veel uitzoekwerk’’, zegt de woordvoerder.

‘Landschapsvervuiling’

Herman Beerda, voormalig PvdA-Statenlid, wakkerde anderhalf jaar geleden de discussie over reclame-uitingen in weilanden aan. ,,Het is landschapsvervuiling en het leidt de bestuurder af’’, zei hij toen.

,,Ik heb dat stuk toen naar alle Drentse gemeenten gestuurd, maar kreeg geen enkele reactie. Ik ben blij dat ze actie hebben ondernomen’’, zegt Beerda nu. ,,Als ergens een evenement is en hier staat een bord voor in het weiland, dan is dat geen probleem. Maar waarom moet ik bij Beilen reclame zien voor olie in Hoogeveen?’’ Vaak is de reclame illegaal. ,,Dan zetten ze zo’n bord op een krakkemikkige kar en dan is de reclame zogenaamd mobiel’’, weet Beerda. Assen concludeert na onderzoek dat 74 procent van de uitingen illegaal is geplaatst.

Met die landeigenaren ging de gemeente in gesprek. Een deel werd verwijderd, soms ook gelegaliseerd. Woensdag ging Assen weer op controle. ,,Het staat er goed voor’’, vertelt de woordvoerder. ,,Een groot deel is blijvend verwijderd. We hebben twee nieuwe illegale borden, dus daar gaan we langs.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.