Drentse gemeenten verdeeld over miniwindmolens

Kleine windmolens: in de ene Drentse gemeente worden ze met open armen ontvangen en de andere houdt ze behoedzaam buiten de deur.

Hoogrendementmolens

Drentse gemeenten denken verschillend over het toestaan van kleine windmolens, tot een hoogte van pakweg 15 meter, op bedrijventerreinen en boerenerven. Zo is De Wolden groot voorstander van deze zogeheten hoogrendementmolens, heeft daar ook beleid voor ontwikkeld, terwijl een gemeente als Emmen een resoluut ‘nee’ laat horen.

,,Het mag niet en we willen het ook niet’’, zegt een woordvoerster van Emmen. ,,Wij hebben als gemeente al een taakstelling voor het opwekken van 95,5 megawatt windenergie. Dat gaan we doen met grote molens van 3 megawatt per stuk. Daarnaast willen we wel ruimte bieden aan zonneweides en -akkers.’’

In Borger-Odoorn zijn molens tot een hoogte van zelfs 20 meter toegestaan op bedrijventerreinen en agrarische bedrijven. Initiatiefnemers moet een omgevingsvergunning aanvragen. Meppel hanteert andere regels: tot 10 meter op bedrijventerreinen en tot een hoogte van 6 meter bij boerderijen.

‘Esthetisch oogpunt’

De Wolden wil uit ‘estetisch oogpunt’ geen grote windturbines binnen de gemeentegrenzen, maar krikt de maximale hoogte van de kleintjes op naar 15 meter. Ook worden mogelijkheden voor experimentele vormen van het opwekken van windenergie vergroot, zoals het toestaan van zogeheten horizontale windturbines op bedrijfsgebouwen.

Behalve Emmen zijn ook dergelijke windmolens ook niet toegestaan in Noordenveld, Midden-Drenthe en Hoogeveen. Passen niet in het bestemmingsplan en deze gemeenten zijn (voorlopig) niet van plan de voorschriften aan te passen. ,,De bouw van deze windmolens speelt niet in onze gemeente’’, zegt Menno Nienhuis van Noordenveld.

Assen houdt een slag om de arm. ,,We hebben op dit vlak geen specifiek beleid. De afgelopen jaren hebben we geen aanvragen binnen gekregen. Mocht dat alsnog gebeuren, dan zullen we die per geval beoordelen’’, zegt woordvoerder Martin de Bruin.

Zaak van de gemeenten

De provincie Drenthe is op voorhand niet tegen de komst van kleine windturbines, maar ziet de bouw van dergelijke molens als een zaak van de gemeenten. Wel stelt de provincie eisen aan de landschappelijke inpassing van kleine windmolens, laat de woordvoerster van gedeputeerde Tjisse Stelpstra weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.