Drentse industrie heeft geen tijd voor congres

De regionale industrie had gisteren aanwezig moeten zijn op een congres over industrie in Emmen. Dat viel tegen.

Sjoerd Vollebregt is zeer uitgesproken tijdens het Nationaal Economisch Forum in Emmen. ,,Als Emmen wat wil, dan moet het een internationale uitstraling krijgen, want je moet hier naartoe willen om te werken, te wonen en te leven’’, stelt de oud-topman van Stork en Fokker, die samen met Eiso Alberda van Ekenstein nog niet zo lang geleden de economische kansen van de regio woog in het rapport Vierkant voor Werk.

Halfvol

Het is een congres over de regionale industrie, waarbij de regionale industrie uitblinkt door afwezigheid. De zaal van het Atlas Theater is ongeveer voor de helft gevuld met pakweg driehonderd man, van wie het merendeel een achtergrond heeft in het onderwijs, bij de overheid of de kost verdient als adviseur.

,,We hebben er hard aan getrokken om meer mensen in de zaal te krijgen maar de kleinere bedrijven zeggen geen tijd te hebben’’, zegt Roel Barkhof, mede-organisator. De internationale uitstraling die Vollebregt zo graag ziet, is daarmee nog ver weg, want ondernemers die zo nu en dan bereid zijn tijd vrij maken voor dit soort aangelegenheden zijn ondernemers die niet navelstaarderig naar de eigen bedrijvigheid zitten te turen.

Aan de andere kant, er is al zo veel te doen voor ondernemers. Als ze willen, kunnen ze elke week wel een of twee dagen de boer op voor bijeenkomsten waar hen waar ze hun kennis kunnen bijspijkeren. Maar dat willen ze niet en moeten ze evenmin willen.

Vakmanschap

Dit congres, voor de tweede keer gehouden, heeft aansprekende mensen op het podium die vertellen over het verband tussen vakmanschap en innovatie. Professor Dries Faems is op dit moment aan het onderzoeken hoe het kan dat een serie noordelijke bedrijven amper geld in innovatie steekt en toch zo’n 40 procent van de omzet uit innovatie haalt. Faems heeft nog geen conclusie, maar vakmanschap kon wel eens een rol spelen.

De Belgische professor van de RUG vertelt over Kuil Banden uit Engelbert, waar de baas het bedrijf zo ingericht heeft dat hij zich helemaal kan richten op zaken waarvan hij kennis en ervaring heeft. Kuil kan tractorbanden verwisselen zonder dat er een nieuwe velg geplaatst hoeft te worden. Faems: ,,Hij denkt dagelijks na over wat beter kan. Vakmanschap zou wel eens de ultieme drijfveer kunnen zijn voor deze innovatie.’’

En zo zijn er meer verhalen. Wolfgang Paus van machinefabriek Paus uit het Duitse Emmsbüren (45 miljoen euro omzet); daar hebben ze geen teams meer van specialisten – dus bijvoorbeeld geen afdeling engineers meer – maar teams met verschillende specialisten die aan een opdracht worden gekoppeld. Paus: ,,Het is de kunst het probleem te zien. Dat is de essentie. Kijk maar naar de man van de banden.’’

Eric Koele van Hilmar Industries uit Hoogeveen sluit de rij. ,,Ik ben altijd op zoek naar vakmanschap’’, zegt hij, ,,en dan vraag ik me ook af of ik de beste werkgever voor hen ben.’’ Koele zegt daarmee dat vaklui ook vakmanschap van de baas eisen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.